Skip to main content
Skip table of contents

6 Poikkileikkausikkuna

Poikkileikkausikkuna

Poikkileikkausikkunassa voidaan esittää yhden tai useamman pinnan poikkileikkaukset, tulostaa sekä laskea massoja. Ikkunassa voidaan myös laskea pisteiden välisiä eromittoja sekä poikkileikkausten pinta-aloja. Laskennan tulokset talletetaan laskennan tulostiedostoon calc.txt.
Poikkileikkaus- ja pituusleikkaustiedostot voidaan tarvittaessa siirtää (Tiedosto – Elementit – Siirrä pääikkunaan) tai lukea myös suoraan pääikkunaan. Pääikkunassa alun perin lasketut ja sieltä talletetut tiedostot voidaan avata poikkileikkausikkunassa. Pääikkunassa lasketut leikkaukset näytetään automaattisesti poikkileikkausikkunassa, kun ikkuna avataan. Tämä ikkunassa näyttäminen ei kuitenkaan vastaa sitä, että ne olisi laskettu suoraan Uusi ikkuna -rastilla poikkileikkausikkunaan tai avattu ne poikkileikkausikkunan Avaa -toiminnolla.

Poikki- ja pituusleikkausikkunoissa löytyvät samanlaiset Tiedosto, Tulostus, Tiedostoelementti- ja Zoomaustoiminnot kuin pääikkunasta. Poikki- ja pituusleikkausikkunoilla on omat elementtilistat tiedostojen hallintaan (esimerkiksi Yhdistä aktiiviseen, Piilotus, Värin vaihto, Tiedostokohtaiset asetukset).

image-20241106-070054.png


Zoomaus

Toimii pääsääntöisesti kuten pääikkunassa. Huomioi alla olevat seikat.
Poikkileikkausikkunassa voi katsella poikkileikkauksia myös 3D-näkymässä (Alt+Ins ja Ins -näppäimet).
AZ on normaali poikkileikkausnäkymä.

image-20241106-070302.png

End zoomaa koko aktiivisen poikkileikkauksen ruutuun. Shift+End hakee koko poikkileikkaustiedoston maksimi leveyden ja -korkeuden sekä zoomaa ruudun niin, että suurinkin poikkileikkaus mahtuu siihen.

F12 vaihtaa mustan ja valkoisen taustan välillä.

Ctrl+F12 (umpinaiset alueet) toimii myös massalaskennan jälkeen.

image-20241106-072316.png

Pikatoiminnolla F8 saat leikkausikkunat läpinäkyviksi tarvittaessa. Läpinäkyvyysaste annetaan pääikkunan kohdassa Asetukset – Käyttöliittymä Ikkunan läpinäkyvyys.

F8 painaminen uudelleen poistaa läpinäkyvyyden. Kun ikkuna avataan, on läpinäkyvyys aina pois päältä. Tämä mahdollistaa ikkunan alle jäävän taustakuvan näkemisen.

image-20241106-072442.png

Ctrl+Alt+Ins peilaa poikkileikkauksen. Ruudussa näytetään varoitusteksti peilauksesta.

image-20241106-072549.png
image-20241106-072558.png


Editointi

Kumoa

Kumoa ja Tee uudelleen -toimintopainikkeet ovat työkalurivillä. image-20241106-072838.png image-20241106-072845.png
Myös normaalit pikanäppäimet Ctrl+Z (Kumoa) ja Ctrl+Y (Tee uudelleen) toimivat.

Pisteet

Pisteen tiedot (Editointi - Pisteet - Tiedot) image-20241106-073254.png

Kun näytät hiirellä poikkileikkauksen pistettä, saadaan sen tiedot (mm. paaluluku ja sivumitta) näkyviin dialogiin. Tällä toiminnolla arvoja ei voida muuttaa.

Useimmilla poikkileikkauksen pisteillä on vain pintatunnus ja koordinaatit. Jos leikatun kolmion sivuna on ollut taiteviiva, näkyy tämä tieto myös poikkileikkaus pisteellä.

B-mitta on etäisyys laskentalinjasta sivulle, negatiivinen vasemmalle ja positiivinen oikealle.

C-mitta on etäisyys poikkileikkauksesta paaluluvun suunnassa. Tämä voi olla nollasta eroava Hae pisteet toiminnolla haetuille kartta tai hajapisteille. Mitta on negatiivinen, jos piste on ennen poikkileikkausta, ja positiivinen sen jälkipuolella oleville pisteille.

A on poikkileikkauksen paaluluku.

Jos laskentalinja on tehty käyttäen tiegeometria tiedostoa, näkyy TSV-kentässä tasausviivan korkeus pisteen kohdalla ja dZ-kentässä pisteen korkeusero siihen.

image-20241106-073434.png

Editoi piste (Editointi – Pisteet – Editoi) image-20241106-073619.png

Yksittäisen poikkileikkauspisteen tai tuodun kartta- tai hajapisteen tunnusten tai koordinaattien muuttaminen.

Voit muuttaa pisteen korkeutta ja sijaintia hiirellä (myös Shift+Hiiri) painamalla ensin Siirräpainiketta, tai muuttaa Z ja B-mittaa antamalla kenttään uuden arvon. Huomaa, että et voi siirtää pistettä sivusuunnassa viereisten pisteiden ohi.

Poista-painike poistaa valitun pisteen poikki leikkauksesta tai tuhoaa leikkaukseen tuodun hajapisteen.

Kierrä-painike mahdollistaa hajapisteen symbolin suunta kulman kääntämisen hiirellä. Suunta-painike antaa suunnan 50 goonin välein (Ctrl+Suunta 10 gon). Suunnan voi antaa myös käsin T-kenttään.

Hajapisteelle voi myös muuttaa C-mittaa.

image-20241106-073744.png

Tekstit

Editoi teksti (Editointi - Tekstit - Editoi) image-20241106-114638.png

Toiminnolla voidaan editoida, lisätä ja poistaa tekstejä poikkileikkauksista.

image-20241106-114746.png

Valitse dialogista Uusi. Näytä sitten hiirellä mihin tekstin haluat tai syötä XYZ-välilehdellä B- ja Z-arvon ja kirjoita tekstikenttään haluamasi teksti.
Voit antaa tekstille haluamasi muotoiluarvot Teksti-välilehdeltä (Koko, Väri, Keskitys). Jos editoit vanhaa tekstiä, riittää kun näytät hiirellä haluamaasi tekstiä.

  • Poista tuhoaa näytetyn tekstin.

  • Siirräpainikkeella voi tekstiä siirtää hiiren avulla tai antamalla Z tai B-arvon.

  • Kierrä-painikkeella voi tekstin suuntakulman antaa hiiren avulla.

  • Suunta-painikkeella saa suuntakulmaa muutettua 50 goonin välein, Ctrl+Suunta 10 goonin välein.

  • T-kenttään voi myös antaa haluamansa arvot käsin.

Tekstiä voi muokata niin kauan, kunnes painetaan Tallenna, jolloin annettu teksti tallentuu aktiiviseen elementtiin kyseiselle paalulle.

Mittaus-välilehdeltä saat tekstinä kaltevuudet ja matkat poikkileikkauksiin. Katso myös kohta 6.5.1 Pisteen esitys.

  • Alasvetovalikosta voidaan valita normaalin tekstin lisäksi muita arvoja, jotka lasketaan annetuista kahdesta pisteestä ja kirjoitetaan tekstinä näiden väliin.

Poikkileikkaus

Editoi Pintaa / Pinnan Tiedot image-20241106-115214.png

(Editointi – Poikkileikkaus – Editoi)

Aktiivisen poikkileikkauspinnan editointi valitulla paaluluvulla. Editoitavaksi pinnaksi aktivoituu hiiren klikkausta lähinnä oleva pinta ja sen aktiiviseksi osioksi lähin osio, näkyy korostettuna pinnassa. Valitun pinnan poikkileikkaus muuttuu siniseksi ja poikkileikkauksen tiedot näytetään dialogissa.

Voit luoda uuden pinnan painamalla Uusi-painiketta ja osoittamalla tämän uuden leikkauksen muodostavat pisteet hiirellä. Anna pintatunnus ja paina Tallenna.

Voit tarvit taessa editoida näyttämiäsi pisteitä avaamalla Pisteen editointi -dialogin.

Vakiotaso luo uuden pinnan annetuilla koodeilla ja korolla määrätylle vakiotasolle. Leikkauksen leveydeksi tulee aktiivisen pinnan leveys.

Poista poistaa aktiivisen pinnan ko. paalulta.

Siirrä-painikkeella voit siirtää näytettyä poikki leikkauspintaa hiirellä joko ylöspäin tai Shift+Siirrä myös sivulle. Voit antaa myös siirtoarvot suoraan kenttiin dB tai dZ ja painaa Tallenna.

image-20241106-115349.png

image-20241106-115514.png

Osiovälilehdellä näet aktiivisen osion (violetti väli poikki leikkauksesta) tiedot ja pääset lisäämään pisteen hiirellä halu tulle välille Lisääpainikkeella. Lisättyä pistettä voi tarvittaessa editoida (tai tarken taa sen sijaintia) avaamalla toiminnon Editointi – Piste.

Voit myös Poistaa aktiivisen pisteen leikkauksesta. Edellinen ja Seuraava siirtää aktiivista osiota sivusuunnassa poikkileikkauksessa.

image-20241106-121108.png

Editoi pintaa, Osio-välilehti

image-20241106-121131.png

Editoi piste, XYZ-välilehti

image-20241106-130712.png

Lisätty piste Editoi pintaa toiminnolla aktiiviselle osiolle ja Editoi piste toiminnolla pistettä voidaan siirtää.

Jos kolmioverkkoon on jäänyt tai tehty reikiä (piilokolmio), puuttuu pinnasta myös vastaavalta kohdalta osa poikkileikkausta. Aktivoidussa leik kauksessa näytetään puuttuva osa oranssilla viivalla. Aktivoi ko. väli (hiirellä tai Edellinen/Seuraava) jolloin Piilossa -rasti aktivoidaan. Mikäli haluat korjata puuttuvan kohdan yhtenäiseksi, poista rasti.

image-20241106-130838.png

Poikkileikkausessa näkyy puuttuva kolmiointi.

image-20241106-130851.png

Paaluvälin editointi (Editointi – Poikkileikkaus – Paaluväli)

Editoi, kopioi tai tuhoa poikkileikkauksia annetulla paaluvälillä.

image-20241106-131133.png

Suorita vaihtaa pintatunnuksen annetulle paaluvälille tai jos paalu väliä ei ole annettu, kaikille aktiivisen pinnan poikkileikkauksille.

Alkupaalu ja Loppupaalu määrittävät paaluvälin, jolle pinta kopioi daan tai muutetaan. Jos arvot ovat nollia tai tyhjiä, tehdään kopiointi kaikkiin poikkileikkauksiin.

Kopioi valittua poikkileikkauspintaa annetulle paaluvälille annetulla pintatunnuksella.

Poista-painike poistaa valitun pinnan annetulta paaluväliltä.

image-20241106-131247.png

Poistettu kanaalikaivanto paaluväliltä 20-40

Hae pisteet image-20241106-131608.png

(Editointi – Lisää karttapisteet)

Toiminnolla voidaan hakea pääikkunan kaikista vektoritiedostoista aktiiviseen poikkileikkaustiedostoon tietyllä etäisyydellä olevat karttapisteet tai tarkepisteet. Pisteet ja viivat näkyvät poikkileikkauskuvassa ja niiden sijainti poikkileikkaukseen nähden esitetään sekä A-, B- ja C-mittoina sekä alkuperäisinä XYZ-koordinaatteina. Haetut karttapisteet tallennetaan poikkileikkauksiin erikseen muista pinnoista, joten ne eivät vaikuta esimerkiksi massojen laskentaan, mutta tallentuvat silti poikkileikkauksen mukana poikkileikkaustiedostoon.

Poikkileikkaustiedosto, johon pisteet haetaan, pitää olla luettuna poikkileikkausikkunaan. Ei riitä, että se on luettu pääikkunaan ja näkyy poikkileikkausikkunassa. Kairauspisteitä ei tarvitse hakea, vaan pääikkunaan luetun kairaus tiedoston pisteiden diagrammit näytetään automaattisesti Ikkuna-asetuksissa määrätyltä hakuetäisyydeltä. Ks. 6.5.2.

Aseta Pinta ja/tai Koodi, joiden omaavat pisteet haetaan. Useamman koodin tai pinnan voi merkitä pilkulla erotettuina. Jos taas arvoja ei haluta käyttää, anna arvoksi * (tähti).

Valitut hakee vain valitut, pääikkunan ryhmässä olevat pisteet. Tarkistaa silti annetun hakuetäisyyden.

Poista vanhat poistaa poikkileikkauksista vanhat karttapisteet annetut hakuehdot huomioiden.

Leikkauspisteet laskee vektoriaineiston viivojen ja poikkileikkausten leikkauskohdat ja tuo ne hajapisteinä poikkileik kaukseen (esim. putkilinjat tai kaapelit) annetut hakuehdot huomioiden.

Etäisyys määrää, millä hakuetäisyydellä (C-mitta) poikkileikkauksesta olevia pisteitä haetaan mukaan.

image-20241106-131927.png

Kuvassa on haettu 9-pinnan pisteet 50m etäisyydellä poikkileikkauksesta laskentalinjan suuntaisesti (C-mitta).

Tarkista pinnat image-20241106-132126.png

(Editointi – Tarkista pinnat)

Poikkileikkauksen maalajipintojen tarkistus kalliopintaan nähden. Jos jokin maalajipinta (1,3,4,5) on kalliopinnan (2) alapuolella, nostetaan se kalliopinnan yläpuolelle. Pintojen tarkistus tehdään massalaskennassa automaattisesti, mutta toiminnolla voi tarkistaa ja nostaa jo ennen massalaskentaa.

Shift-näppäimen kanssa leikkaa myös rakennepinnan 11 jatkeet maanpinnan yläpuolelta.

image-20241106-132146.png


Laskenta

Eromitat image-20241108-072021.png

(Laskenta – Eromitat)

Toiminnolla voidaan laskea kahden pisteen väliset koordinaattierot.

Toiminto on juokseva eli aina kahta viimeksi osoitettua pistettä verrataan toisiinsa. Asettamalla asetuksen Vakio piste 1 päälle ei pistettä 1 vaihdeta. Ruutuun piirretään viiva osoittamaan laskettua matkaa. Tulokset saa halutessaan talletettua laskennan tulostiedostoon tai Tarke-pisteiksi.

image-20241108-072143.png

Saat pisteiden väliset koordinaattierot dB, dZ ja dA, vaaka- ja vinomatkan sekä pisteiden välisen kaltevuuden alasvetovalikosta valitulla yksiköllä ja esitysmuodolla.

HUOM! Voit käyttää myös toimintoa AltGtrlHiiri saadaksesi matkan ja kaltevuuden. Huomaa kuitenkin, että toiminto ei kiinnity olemassa olevaan pisteeseen vaan tarkkuus on likimääräinen (hiiren osoitustarkkuus).

Poikkileikkausten pinta-ala image-20241108-072320.png

(Laskenta – Pinta-ala)

Pinta-aloja voi laskea käyttämällä eri hakutapoja pisteiden osoittamiseen. Toiminto on summautuva, eli sitä myöten kuin syötät pisteitä, saat pinta-alan ja piirin pituuden. Pinta-ala lasketaan ikään kuin viimeisin piste olisi aina suljettu lähtöpisteeseen. Ympärysmitta sen sijaan on todellinen kuljettu matka, joka sulkeutuu vasta, kun näytät alkupisteen uudelleen tai painat Sulje alue.

image-20241108-072349.png

Kirjoita-painikkeella pääset suoraan tekstien lisäilyyn ja tekstikenttään tulee automaattisesti laskettu pinta-ala. Tulokset tallentuvat laskennan tulostiedostoon calc.txt.

Massat

Poikkileikkausikkunan massalaskenta. Katso tarkemmat ohjeet kappaleesta 5 Massalaskenta


Poikkileikkausten selaus

Selaus toiminnot image-20241108-072917.png image-20241108-072923.png

Poikkileikkausikkunassa voit selata poikkileikkauksia Selaus-valikon kautta löytyvillä painikkeilla Ensimmäinen, Edellinen, Seuraava, Viimeinen Toiminnot siirtävät kuvaa poikkileikkauksesta toiseen. Uuden poikkileikkauksen paikoitus riippuu toiminnossa Asetukset – Ikkuna olevasta vakiopaikoitusrastista. Rastin ollessa päällä poikkileikkauksen keskipiste pysyy aina ruudun keskellä, muutoin poikkileikkauksen paikka määräytyy normaalisti sen korkeudesta.

Samat toiminnot löytyvät ikkunasta myös pikakuvakkeina (siniset nuolet pituusleikkausikkunan työkalurivillä).

image-20241108-073031.png

Pikanäppäimet poikkileikkausten selauksessa :

  • Alt + vasen nuoli = Ensimmäinen poikkileikkaus

  • Alt + alanuoli = Edellinen poikkileikkaus

  • Alt + ylänuoli = Seuraava poikkileikkaus

  • Alt + oikea nuoli = Viimeinen poikkileikkaus

Hae

(Selaus – Hae, Ctrl+G)

Toiminto hakee näyttöön halutun poikkileikkauksen tai jos sitä ei ole, lähimmän mikä löytyy.
Paalu määrittää haettavan poikkileikkauksen paaluluvun.
Aika-askel määrittää yhden poikkileikkauksen näyttämiseen käytettävän ajan sekunteina, kun käytetään pikakelauspainikkeita ( << ja >> ).

Kelauspainikkeilla voit:

  • siirtyä poikkileikkausten alkuun [I<] tai loppuun [>I]

  • siirtyä yhden poikkileikkauksen eteenpäin [>] tai taaksepäin [<]

  • selata automaattisesti läpi kaikki [<<] ja [>>], jolloin ohjelma näyttää yhden poikkileikkauksen aika-askeleen määräämän ajan verran ja siirtyy sen jälkeen automaattisesti seuraavaa

image-20241108-074637.png

Kuvan asetuksella voit katsella 2 sekunnin välein vaihtuvan poikkileikkausnäkymän 0-paalusta alkaen.


Asetukset

Pisteen esitys image-20241108-074953.png

(Asetukset – Pisteen esitys)

Pisteen esitystapa määrää, miten pisteet esitetään näytössä ja mitä tietoja niistä mahdollisesti näytetään. Pää-, poikki- ja pituusleikkausikkunassa on kussakin omat asetukset Pisteen esitykselle.

image-20241108-075016.png

Kuvassa ominaisuuslistassa käytetty makroja #THICKB (kerrospaksuus molempiin suuntiin) ja #SLOPE (kahden pisteen välinen kaltevuus). Tarkemittaus-asetuksissa Z-arvo käytössä, #THICK tarvitsee asetuksen kerrospaksuuden esittämiseen tarkenuolilla.

Pisteen esitys dialogissa Tekstit, Symbolit, Ominaisuustieto ja Alueet voit määrätä, piirretäänkö kyseiset tiedot näyttöön.

Desimaalit, Koko ja Sivusiirto vaikuttavat koordinaattien desimaalien määrään, tekstin kokoon sekä tekstin sivusiirtymään.

Pisteen tunnus kohdassa voit valita pisteen viereen kirjoitettavat tunnuskentät, koordinaatit tai A ja B-mitat. Huomaa, että valitsemasi asetukset ovat voimassa vain, jos Päällä on valittuna.

Ominaisuuslistaan voi antaa myös makroja. Makrolla #THICK saadaan kuvaan pintojen väliset kerrospaksuudet. Paksuudet esitetään tarkenuolina, joten poikki- tai pituusleikkausikkunassa pitää ottaa käyttöön tarkeasetukset (Ikkuna/Tarkeasetukset ja Z-arvo). Pelkkä #THICK tuo kerrospaksuudet kaikkien pintojen väliltä. Nuoli piirretään ylemmän pinnan pisteestä alempaan pintaan. #THICK0 tuo paksuuden vain keskilinjan kohdalle ja #THICKn tuo paksuuden vain pinnalle n. Jos lisäät makron perään U, piirretään nuoli alemmasta pinnasta ylempään tai jos lisäät makron perään B, piirretään nuolet molempiin suuntiin. Voit antaa kenttään useita makroja pilkulla erotettuina (esim. #SLOPE,#THICK1,#DZ).

Seuraavat makrot näyttävät kaltevuus- ja etäisyystietoja pituusleikkausikkunassa.

  • #THICK kerrospaksuus

  • #SLOPE kahden pisteen välinen kaltevuus

  • #DA tai #DB kahden pisteen välinen vaakamatka

  • #DAZ tai #DBZ kahden pisteen välinen vinomatka

  • #DZ kahden pisteen välinen korkeusero

Tarkempi kuvaus toiminnoista löytyy Pisteen esitys-dialogin Ohjeesta.

image-20241108-075303.png

Makrojen tallentaminen valintalistaan.

Ikkuna image-20241108-075545.png

(Asetukset – Ikkuna)

image-20241108-075620.png

Taustaväri -kohtaan voidaan valita ikkunan taustaväri vapaasti väripaletista. Kun kuva tulostetaan paperille, käytetään kuitenkin aina valkoista taustaa. Pikanäppäi mellä F12 saat tarvittaessa vaihdettua taustan mustaksi tai valkoiseksi.

Tekstin kerroin ja Symbolin kerroin vaikuttavat tekstin ja symboleiden kokoon näytöllä, mutta eivät lopullisessa tulostuksessa.

Z-kerroin on pystymittakaavan kerroin suhteessa vaaka mittakaavaan.

Akselien tekstikoko on koordinaattiakselien numeroiden koko paperimillimetreinä.

Hakuetäisyys määrää, kuinka kaukaa poikkileikkaus kuvaan haetaan muita piirrettäviä elementtejä (kuten kaira diagram meja).

Akselien väli määrää, lukitaanko akselien väli annettuun metriarvoon (rasti päällä) vai vaihteleeko se ikkunan koon ja zoo mauksen mukaan (ei rastia).

Vakiopaikoitus määrää poikkileikkausten korkeuspaikoituksen selattaessa niitä eteen- ja taaksepäin. Rastin ollessa päällä poikkileikkauksen keskipiste pysyy aina ruudun keskellä, muutoin poikkileikkauksen paikka määräytyy normaalisti sen korkeudesta. Vakiopaikoitus kannattaa asettaa päälle sarjatulostuksen yhteydessä, jotta kaikki poikkileikkaukset pysyisivät paperin alueella.

Alueväritys: Leikkausmassat ja Rakennekerrokset määräävät, mitkä alueet maalataan massalaskennan jälkeen. Leikkausmassat maalaa kaivettavien maarakenteiden massat sekä 11-pinnan täytön ja Rakennekerrokset puolestaan tien rakennekerrosten sekä muiden täyttöjen massat. Rakennekerrokset maalataan aina maamassojen päälle.

Valikkotoiminnot image-20241108-075835.png

(Asetukset – Valikkotoiminnot)

Poikkileikkausikkunassa on oma, käyttäjän muokattavissa oleva työkalupalkki kuten pääikkunassa.
Oma komento voi olla joko formaatinmuunnin, lisätoiminto, ulkopuolinen ohjelma tai sisäinen toiminto. Kun komento on lisätty ensin valikkoon, se voidaan myös lisätä yläreunan työkaluriviin, elementtilistan työkaluriviin tai kelluviin työkalupaletteihin.

image-20241108-075927.png


Sarjatulostus image-20241108-080500.png

(Tiedosto – Tulostus – Sarjatulostus)

Toiminnolla voidaan tulostaa peräkkäisiä poikkileikkauksia sarjana.

Kun tulostetaan Tulostin-vaihtoehdolla (kirjoitin tai PDF-muoto), poikkileikkauksista tulostetaan annetulla paaluvälillä olevat poikkileikkaukset kukin omalle paperilleen tai sivulleen (PDF). Osa PDF-ajureista osaa liittää erilliset sivut yhteen tiedostoon, osa taas tekee jokaisesta leikkauksesta oman tiedoston.
Tulostettavien leikkausten väli voi olla myös harvempi kuin laskettujen poikkileikkausten väli. Tällöin voidaan tulostaa esimerkiksi 20 metrin välein lasketuista poikkileikkauksista joka viides asettamalla väliksi 100 metriä.

image-20241108-080547.png

Tulosteisiin voidaan liittää myös nimiö. Esimerkkinä käytetty käyttäjähakemiston title-kansiossa olevaa 3d_cross.tit -tiedostoa.

image-20241108-080658.png

Tulostettaessa Vektoritiedostoon ohjelma tekee yhden vektorimuotoisen kuvatiedoston, jossa poikkileikkaus kuvat on järjestetty riveiksi ja sarakkeiksi. Tämä voidaan vielä lukea pääikkunaan ja täältä tulostaa kuvaksi, jossa kaikkien kuvassa olevien poikkileikkausten ympärille voidaan tulostaa erillinen otsaketaulu. Vektoritiedoston formaatiksi voidaan valita esimerkiksi Dwg2, jolloin tiedosto on suoraan luettavissa cad-ohjelmaan.

image-20241108-081228.png

Poikkileikkauksista sarjatulosteella tehty vektoritiedosto, kirjoitettu dwg2-formaatilla ja luettu pääikkunaan.


Kuvatiedosto image-20241108-081435.png

(Tiedosto – Kuvatiedosto)

Käytä Kuvatiedosto-toimintoa, kun haluat esim. CAD-kuvaan kaikki poikkileikkauksessa olevat kohteet, kuten pistenumerot, ominaisuustiedot, tarkenuolet ja otsikkotaulun.
Sarjatulostus vektoritiedostoon (dwg2) jättää tarkenuolet pois.
Kuvatiedostosta on kerrottu laajemmin
Perusohjeessa.

image-20241108-081356.png


Työkalut

Hakutapa ja ryhmä image-20241108-081730.png

(Työkalut – Hakutapa ja ryhmä)

Poikkileikkaus- ja pituusleikkausikkunoissa oma pääikkunan tapaan
toiminto Hakutapa ja ryhmä, jolla voi hakea haluttujen ehtojen
mukaiset pisteet käsiteltäväksi.
Perusohjeessa toiminnosta enemmän.

image-20241108-081653.png

Näytä tiedosto image-20241108-082015.png

(Työkalut – Näytä tiedosto)

Toiminnolla saat aktiivisen poikkileikkaustiedoston pisteet listattuna tekstitiedostoon esim. Geonic-formaatilla. Tiedostossa on pintatunnus, paaluluku, lajikoodi, pistenumero, paaluluku, B-mitta ja korkeus.

image-20241108-082044.png

Voit myös tehdä Text-muuntimella vapaamuotoisen formaatin, jolla tulostat listaukset haluamassasi muodossa. Oletusformaatin voi ohittaa valitsemalla Shift+Näytä tiedosto, jolloin halutun formaatin voi valita.

Oletusformaatin voi asettaa pääikkunan kohdassa Asetukset – Tiedosto ja Erikoisasetukset – CrossFormat.

image-20241108-082330.png

Apu- ja lisätoiminnot image-20241108-082632.png image-20241108-082657.png

(Työkalut – Lisätoiminnot/Aputoiminnot)

Lisä- ja Aputoiminnoista löytyy toimintoja, joita ei löydy suoraan maastomalli n alasvetovalikosta. Näistä toiminnoista voi olla hyötyä kun käsitellään maastomalleja tai lasketaan tilavuuksia. Jotkut toiminnot on nimetty alkuperäisen asiakkaan antaman kuvauksen mukaan, mutta niitä voi soveltaa omiin tarpeisiin. Jos havaitset toiminnon käyttökelpoiseksi, voit lisätä sen valikkoihin tai luoda sille pikakuvakkeen Asetukset - Valikkotoiminnot.
Lisätietoja toiminnoista löytyy sekä Ohjeesta että 3D-Win Extranetin Wiki-artikkeleista

image-20241108-082831.png

Poikkarimittaus
Toiminto muuntaa hajapisteinä tai taiteviivoina mitatut pisteet poikkileikkausmuotoon käyttäen apuna määrättyä keskilinjaa. Voidaan käyttää esimerkiksi jokiuoman tai tie/ratapenkan mittaukseen.
CAD-poikkileikkaukset
Toiminto muuntaa cad-kuvana olevat poikkileikkaukset 3D-Winin poikkileikkaustiedostoiksi, minkä jälkeen niitä voi tarkastella poikkileikkausikkunassa ja käyttää massalaskentaan.
Linkki Wiki-artikkeliin: CAD-poikkileikkaus

Pintojen väliset tarkkeet
Laskee korkeustarkkeet poikkileikkaustiedostossa olevien pintojen välille. Toiminto kysyy pilkulla erotettuna kaksi pintaa: mitatun ja teoreettisen. Jos teoreettista pintaa ei anneta, käytetään kustakin poikkileikkauksesta ensimmäisenä löytyvää pintaa, joka ei ole mitattu. Jokaiselle mitatun pinnan pisteelle lasketaan tarke korkeuserosta teoreettiseen pintaan.
Linkki Wiki-artikkeliin: Tarke:Pintojen väliset

Siirrä tarkepisteet
Siirtää tarkepisteet takaisin teoreettiseen sijaintiin tai vertailuelementille, jos tarkkeet on laskettu esimerkiksi taiteviivaa, tielinjaa tai mallia käyttäen. Shift-näppäimen kanssa siirtää vain XY-suunnassa ja Alt-näppäimen kanssa vain Z-suunnassa. Ctrl-näppäimen kanssa käsittelee vain valitut pisteet.

Korkosymbolit poikkareihin
Toiminto lisää halutulle pinnalle korkolukeman koodilla 9108. Jos pinnalla on vain kaksi pistettä, lisätään korkolukema näiden puoliväliin. Jos pinnalla on useampia pisteitä, haetaan nollan eri puolilla olevat pisteet ja korkolukema lisätään näiden puoliväliin.

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.