Skip to main content
Skip table of contents

Kairausohje

Sivulla käydään läpi 3D-Winin Kairaus-toiminnon ominaisuuksia.

Alkuun on myös poimittu Suomen Geotekniikan Yhdistyksen (SGY) julkaisuja.


1. Yleistä

3D-Win Kairausohjelmisto soveltuu kairaushavaintojen syöttöön, editointiin ja tulostukseen. Ohjelma tukee useimpia käytössä olevia kairausformaatteja sekä lähes kaikkia kairaustapoja. Kairausdiagrammit ovat siirrettävissä myös poikki- ja pituusleikkauksiin sekä Kuvatiedosto-toiminnon kautta CAD-ohjelmiin.

Tämän ohjeen tarkoitus on tutustuttaa käyttäjä Kairausohjelmaan ja sen toimintaan. Käyttäjän oletetaan hallitsevan geotekniikan perusteet ja 3D-Win Perusohjelman käyttö niiltä osin, kuin se on tarpeellista Kairausohjelman käyttämiseksi. Tarkemmat ohjeet löytyvät toimintokohtaisesti Ohje-näppäimellä ja niihin kannattaa tutustua vielä ennen varsinaisen työskentelyn aloitusta. Perusohjelmaa käsittelevä Perusohje löytyy ohjelman kohdasta Ohje -Dokumentit.


2. Kairaustiedoston luonti ja avaus

Kairausten käsittely aloitetaan joko luomalla uusi tyhjä kairaustiedosto elementtilistaan valikkorivin kohdasta Kairaus– Uusi tiedosto tai avaamalla jo olemassa oleva kairaustiedosto normaalisti toiminnolla Tiedosto – Avaa.

Kairauselementti on oman tyyppisensä tiedostoelementti, eikä sitä tule sekoittaa normaaliin vektorielementtiin. Kairapiste ei myöskään ole sama kuin normaali piste vektorielementillä. Kairapisteitä voidaan kuitenkin käsitellä pääohjelman puolella lähes samoin säännöin kuin muitakin pisteitä (esim. koordinaatistomuunnos, poiminta jne.).

3D-Win -binäärimuotoinen kairaustiedosto tunnistetaan luettaessa automaattisesti ja voidaan avata näin suoraan toiminnolla Tiedosto – Avaa. Muussa muodossa oleva kairaustiedosto avataan erikseen muuntimen kautta toiminnolla Tiedosto – Formaatit – Kairaustiedosto ja valitsemalla listasta oikea formaatinmuunnin ja sen jälkeen avattava tiedosto. Kairaustiedosto muunnetaan luettaessa 3D-Win -ohjelman käyttämään sisäiseen binäärimuotoon.

Kairaustiedoston tallennus tapahtuu vastaavasti. 3D-Win -muotoinen tallennetaan normaalisti Tiedosto - Tallenna ja esimerkiksi Infra-muotoiseksi kirjoitetaan formaatilla. Luettaessa hyväksytään vanhemmatkin muodot ja pyritään täydentämään ne uuden standardin mukaisiksi.

Avaa nyt tiedostot Pernaja.xy.tdw sekä Pernaja.kr.tdw, joka sisältää noin sadan pohjatutkimuspisteen tiedot. Tiedostot löytyvät hakemistosta Tiedostot\3D-System\3D-Win\Data\Road. Molemmat tiedostot tulevat näkyviin pääikkkunan tiedostoelementtilistaan, jossa niillä on normaalisti käytettävissä mm. toiminnot Käytössä ja Piilossa.

Kairapisteet näkyvät pääikkunassa pisteinä kooditiedoston määräämillä symboleilla. Jos kuvassa ei näy kairaus symboleita, ne joko puuttuvat kooditiedostosta tai Pisteen esitys -asetuksissa ei ole Symbolit -rasti päällä.

Infra -pohjatutkimusformaatin 2.5 ja SGY:n 201 mukaiset kairaussymbolit on lisätty ohjelman käyttämään systeemikoodikirjastoon valmiiksi. Tarkista että käytössäsi on systeemikirjastona system_64.dat tiedosto tai uudempi (Pääikkunan toiminnolla Asetukset – Koodit).

Tällöin koodaus toimii automaattisesti eikä käyttäjän tarvitse siitä normaalisti huolehtia.

Kooditiedostossa on myös diagrammin piirrossa käytettävät maalajisymbolit. Kairapisteiden karttasymbolit (pääikkunaan piirrettäessä) haetaan kairaus- ja päättymistavan yhdistelmän muodostaman symbolin mukaan.

Mikäli haluat muuttaa symboliikkaa suosittelemme tekemään muutokset käyttäjän omaan kooditiedostoon eikä system-kooditiedostoon. Mikäli muutoksia kuitenkin tehdään systeemikooditiedostoon, tulee se ehdottomasti nimetä toiseksi, koska system_6x.dat -niminen tiedosto saatetaan ylikirjoittaa päivityksen yhteydessä varmistusta kysymättä!

Kooditiedostossa pitää olla nimiavaruudella (KAIRA:xx ja MAA:xx) määritetyt koodit erikseen karttakuvalle sekä diagrammille.

Ohjelman käyttämät koodit ja symbolit löytyvät liitteestä 1.

KAIRA:PA määrittää painokairaussymboolin sekä sille esimerkiksi korkeustiedot.

MAA:HK määrittää diagrammiin piirrettävän hiekkamoreenin piirtomerkin.


3. Kairausikkuna

Avaa seuraavaksi Kairaus – Kairausikkuna ja osoita jotain aineiston kairauspistettä pääikkunassa. Kairausikkunaan piirtyy nyt osoittamasi aktiivisen kairauspisteen tiedot tutkimustavan mukaisena diagrammiesityksenä.

Kairausikkuna mahdollistaa kairausdiagrammien katselun, editoinnin ja tulostuksen.

Diagrammin mittakaava on vapaasti määriteltävissä kairausikkunan toiminnolla Tiedosto – Tulostus – Tulostusala ja akselien tekstikokoa voidaan vaihtaa toiminnolla Asetukset – Ikkuna. Muut diagrammin ulkoasuun ja tietosisältöön vaikuttavat asiat määritetään kohdassa Asetukset – Kairaus.

Ensimmäinen diagrammi sijoitetaan ikkunan keskelle, minkä jälkeen ruudun sijoitusta ja kokoa voidaan muuttaa ja seuraavat diagrammit piirretään samaan paikkaan. Uuden kairapisteen voi osoittaa milloin tahansa hiirellä pääikkunasta. Kairausikkunassa toimivat myös Selaus-valikon selaustoiminnot Ensimmäinen, Viimeinen, Seuraava ja Edellinen (pikakomennot Alt+nuolinäppäin), ja ne kohdistuvat siihen kairaustiedostoon, jossa aktiivinen kairapiste on. Kaikki normaalit zoomaustoiminnot ovat myös käytettävissä, esim. rullahiiren pyöritys lähentää tai loitontaa diagrammia.

Kairausikkunan yläpalkin pikakuvakkeet ovat käyttäjän määritettävissä kairausikkunan kohdassa Asetukset – Valikkotoiminnot.


Asetukset

4.1 Kairausasetukset

Toiminnolla Kairaus – Asetukset voidaan muuttaa kairadiagrammien piirtoon vaikuttavia asetuksia.

Vaakamittakaava on mittakaava, jota käytetään diagrammien piirrossa poikki- ja pituusleikkauskuviin. Pystymittakaava määräytyy kairausikkunan tulostusmittakaavasta.

Desimaalit määräävät kairauksen ylä- ja alapään korkeuslukemien desimaalien määrän.

Näytä maalajisymbolit määrää, näytetäänkö maalajisymbolit diagrammeissa. Maalajisymbolit etsitään kooditiedoston symbolilistasta lyhentämällä maalajikoodia kunnes symboli löytyy. Esimerkiksi maalajille hkSiMr etsitään ensin symbolia hkSiMr, sitten SiMr ja lopuksi Mr. Kirjainkoolla ei väliä.

Näytä maalajinimet tuo maalajin koodin tekstinä diagrammiin kairausikkunassa.

Näytä kommentit tuo syvyyteen liittyvän mahdollisen kommentin diagrammin oikeaan reunaan kairausikkunassa.

Näytä pistenumero määrää, näytetäänkö kairapisteen numero kairapisteen yläpuolella diagrammissa.

Näytä korkeus määrää näytetäänkö kairauspisteen korkeusarvot. Pääikkunassa näytetään pisteen vierellä kairapisteen pohjakorko ja syvyys. Poikki- ja pituusleikkausikkunoissa näytetään diagrammin yläpuolella korkeus ja etäisyys poikkileikkauksesta tai keskilinjasta sekä alapuolella pohjakorko ja syvyys. Diagrammissa korkeus näkyy aina.

Näytä sivumitta sivumitta poikkileikkauksesta tai keskilinjasta.

Näytä diagrammi, Vaaka-akseli määrää näytetäänkö varsinainen diagrammi asteikkoineen poikki- ja pituusleikkauskuvissa, muut kairaukseen liittyvät asiat piirretään kuitenkin normaaliin tapaan.

Näytä kallion syvyys, Näytä kallion korkeus, Näytä loppusyvyys, Näytä loppukorkeus valitsee mitkä kairaus symboliin liitetyistä korkeuslukemista tulevat mukaan XY-kuvaan. Syvyysarvot ovat syvyyksiä maanpinnasta ja korkeusarvot absoluuttisia korkeuksia.
Toimintoon liittyy erikoisasetuksia, joita voit käyttää painamalla Shift+Ohje painiketta yhtä aikaa. Voit määrittää mm. käytettävät maalajilyhenteet ja mittakaavojen pikavalinnat valintalistaan.

SGY 2021 karttaesitys Piirtää karttasymbolit SGY:n pohjatutkimusmerkinnät 2021 ohjeen mukaan.


4.2 Ikkunan asetukset

Z-kerroin määrää pystymittakaavan kertoimen suhteessa vaakamittakaavaan. Vaakamittakaava määrätään normaalisti paperiasetuksissa.

Akselien tekstikoko on koordinaattiakselien numeroiden koko paperimillimetreinä.

Pystyakselin jako: Jos arvo on nolla, pystyakselin jako on joko 1.0 m tai 5.0 m riippuen reiän syvyydestä. Jos arvo on positiivinen, kaikilla reikäsyvyyksillä käytetään tätä jakoa. Jos arvo on negatiivinen, lukemien viereen piirretään yhtenäinen pystyviiva.

Koordinaattiristit: Diagrammin alueelle piirretään pienet ristit metrin välein.


5. Kairapisteen lisäys

Tyhjennä äsken luetut aineistot ruudulta ja luo uusi kairauselementti toiminnolla Kairaus – Uusi tiedosto. Avaa toiminto Kairaus – Kairausikkuna – Editoi, jolla tehdään uusi kairapiste. Paina ensin Uusi-painiketta.

Anna XYZ-välilehdellä pisteelle koordinaatit (joko käsin tai osoittamalla piste ruudusta), pistenumero Tunnus-kenttään sekä tutkimus ja päättymistapa ja paina Tallenna.

Tällöin pistelle luodaan koodi (esim. KAIRA:PA) ja se tallennetaan sekä sen symboli ilmestyy pääikkunaan. Tämän jälkeen havainnot voidaan syöttää Kairaus-välilehdellä.

Aloitustapa voidaan antaa alkusyvyyden lisäksi.

Tutkimustavalla ja Päättymistavalle on omat listansa. Ne on esitetty liitteessä 1.

Data-välilehdellä voidaan tallentaa kairaukseen liittyvää muuta tietoa. Katso kohta 6.2

Kairaus-välilehdellä voit syöttää valitun kairaustavan mukaiset havainnot. Varmista että lisäämäsi kairaus on aktiivinen (sininen ruudussa, jollei ole, klikkaa sitä hiirellä). Kullakin eri kairaustavalla on hieman erilainen dialogi, jossa arvot syötetään.

Havaintojen syötön voit aloittaa Lisää-painikkeella. Ohjelma lisää automaattisesti 20 cm syvyyteen ja kysyy seuraavaa arvoa. Kuittaa havaintorivi OK-painikkeella. Kun olet syöttänyt kaikki havainnot lopeta toiminto painamalla Peruuta-painiketta

Muutokset päivittyvät automaattisesti näkyvissä olevaan kairausikkunaan ja dialogiin. Jos haluat tallentaa muutokset pisteelle, paina Tallenna-näppäintä!

Voit lisätä myöhemmin haluttuun syvyyteen uuden havainnon Lisää-painikkeella. Syöttämääsi riviä voit korjata aktivoimalla rivin hiirellä ja painamalla Editoi-painiketta tai tuplaklikkaamalla riviä. Virheellisen rivin poistaa Poista-näppäimellä.


6. Kairapisteen editointi

Kairapisteen editointi voi tapahtua joko pääikkunan toiminnolla Kairaus – Editoi tai kairausikkunan toiminnolla Editointi – Editoi. Molemmat editoinnit ovat muutoin samoja, mutta vain kairausikkunan toiminto mahdollistaa piirretyn diagrammin käytön havaintojen syötön ja editoinnin apuna.

Avaa Editointi-toiminto kairausikkunasta ja osoita hiirellä jokin kairapiste ja sitten jotain diagrammin kohtaa. Tällöin vastaava rivi editointidialogissa aktivoituu ja ko. havainto näytetään diagrammissa punaisella värillä.

Editointidialogi mahdollistaa myös kairapisteen koodien, koordinaattien, päättymistavan ja alkusyvyyden vaihtamisen XYZ-välilehdellä. Kairaustapaa ei voi vaihtaa jälkeenpäin. A ja B ovat paaluluku ja sivumitta suhteessa johonkin linjaan, ne saadaan joko syöttämällä käsin tai geodeettisen laskennan kautta pisteelle.

Voit aktivoida hiirellä dialogista jonkun havaintorivin (maalataan siniseksi). Aktiivista havaintoa pääsee muuttamaan tuplaklikkaamalla riviä tai painamalla Editoi-painiketta.
Editointidialogin kentät vaihtuvat kairaustavan mukaan. Yhteistä kaikille on syvyyden ja kommentin kysely.

Uuden havaintorivin voi lisätä haluamaansa kohtaan Lisää-näppäimellä ja virheellisen rivin poistaa Poista-näppäimellä. Muutokset päivittyvät automaattisesti näkyvissä olevaan kairausikkunaan, mutta jos muutokset haluaa tallentaa pisteelle, tulee painaa Tallenna-näppäintä.

Lopulta kairaustiedosto voidaan tallentaa valitsemalla se pääikkunan elementtilistalla aktiiviseksi ja tallentamalla 3D-formaattiin toiminnolla Tiedosto – Tallenna – Aktiivinen tai muuhun formaattiin toiminnolla Tiedosto – Formaatit – Kirjoita.


6.1 Tutkimus- ja päättymistapa

Kairauksen tutkimustapaa voi vaihtaa vain, kun havaintolista on tyhjä, koska jokaisella tutkimustavalla on erilaiset havainnot. Tutkimustavat on esitetty alla olevassa listassa.

Tutkimustavat:

Painokairaus (PA)

Heijarikairaus (HE)

Siipikairaus (SI)

Puristinkairaus (PR)

Puristinheijarikairaus (HP)

Tärykairaus (TR)

Putkikairaus (PT)

Porakonekairaus (PO)

Huokospainekairaus (PR)

Häiriintynyt näytteenotto (NO)

Häiriintymätön näytteenotto (NE)

Koekuoppa (KO)

Pohjaveden mittausputki (VP)

Lyöntikairaus (LY)

Pistokairaus (PI)

Päättymistavat:

Määräsyvyys (MS)

Tiivis maakerros (TM)

Kivi tai lohkare (KI)

Kivi, lohkare tai kallio (KL)

Kiilautunut (KN)

Kallio, varmistettu(KA)

Kallio, koekuopalla(KK)

Jatkuu seuraavassa(JA)


6.2 Ominaisuustietojen editointi

Kairapisteen ominaisuustiedon editointi tapahtuu Data-välilehdellä. Ominaisuustiedoksi on tallennettu lisätietoja kairapisteestä kuten työnumero ja -nimi, kairauspäivä tai työvälineen numero. Dialogi näyttää kaikki kairapisteelle sallitut ominaisuudet ja mahdollistaa niiden editoinnin. Editointidialogi näyttää myös kunkin ominaisuuden koodin, johon voidaan viitata tulostettaessa ominaisuustietoa otsikkotiedostoon.

Ominaisuustiedon käsittely on samanlaista kuin muualla ohjelmassa ja perustuu käyttäjän kooditiedostoon määrittelemiin ominaisuuksiin.

3D-Win Versioon 6.4 on päivitetty system_64.dat -tiedosto, jossa on SGY:n Infra -pohjatutkimusformaatti versio 2.5 ohjeen mukaiset ominaisuudet lisättynä.  

Ominaisuuksia voi lisätä kairaustiedoston pisteille painamalla Lisää-painiketta. Yksittäisen ominaisuuden editointi tapahtuu aktivoimalla se ja painamalla Editoi-näppäintä tai tuplaklikkaamalla sitä. Esimerkissä kyseisellä pisteellä on ominaisuutena työnumero, jonka koodi on JOB ja arvo 50.


6.3 Muunna hajapisteiksi

Toiminnolla Kairaus – Muunna hajapisteiksi voidaan muuntaa aktiivisen kairauselementin kairapisteet hajapisteiksi vektoritiedostoon.

Päättymistavat kallioon -kohtaan annetaan lista niistä päättymistavan lyhenteistä, jotka tulkitaan kalliopisteiksi. Sekä isot että pienet kirjaimet kelpaavat. Lisäksi voidaan ohittaa pisteet, joiden pintatunnus on 9 tai joiden Z-koordinaatti on nolla (0.0).

Pisteet kertoo kairatiedostossa olleiden kairapisteiden määrän.

Maanpinta kertoo luodut uudet maanpinnan hajapisteiden lukumäärän. Kaikki muut kairapisteet muunnetaan hajapisteiksi, paitsi valinnan mukaan 9-pinnan pisteet ja Z=0 -pisteet. Maanpinnan pisteet saavat pintatunnuksen T1 = 1 ja korkeudeksi tulee kairapisteen Z-koordinaatti.

Kalliopinta kertoo uudet kalliopinnan hajapisteet. Kaikki ne kairapisteet muunnetaan, joiden päättymistapa on annettu yllä olevaan kenttään. Kalliopinnan pisteet saavat pintatunnuksen T1 = 2 ja korkeudeksi kallion korkeuden päättymistasossa.

Muut kertoo muut kuin kallioon päättyneet kairapisteet. Nämä pisteet saavat pintatunnuksen T1 = 0 ja korkeudeksi tulee kairauksen lopetuskorkeus.

Toiminto luo uuden tiedostoelementin, jossa kunkin kairapisteen kohdalla on päällekkäin kaksi pistettä, joilla on eri korkeudet. Ensimmäinen korkeus on aina maanpinnan korkeus (kairapisteen Z-koordinaatti) ja toinen on joko päättymissyvyys tai kallion korkeus.


6.4 Muunna kairapisteiksi

Aktiivisen vektoritiedoston hajapisteet muunnetaan kairapisteiksi, jos pisteen koodikentässä T3 on tunnettu kairaustapa (PA, PO, jne.). Päättymistapa annetaan pisteen T1-kentässä ja pistenumero T4-kentässä. Toiminto mahdollistaa mitattujen pisteiden muuttamisen suoraan kairapisteiksi, joille päästää suoraan syöttämään kairaushavainnot.


6.5 Kairapisteiden valinta

Kairapisteiden valinta ryhmään niiden maalajien ja/tai päättymistavan mukaan tai samojen ominaisuuksien mukaan. Toiminto on rekursiivinen eli voit kerätä ryhmään haluttuja pisteitä useamman kerran peräkkäin eri ehdoilla. Valitut pisteet saa korostettua pikanäppäimellä Ctrl+H.

Valitse koodeilla valitsee kairapisteet, joista löytyy pilkulla erotetuissa listoissa annettu maalaji tai päättymistapa. Molempien ehtojen pitää täyttyä. Jos listalta on valittu tyhjä rivi, ehtoa ei käytetä.

Valitse samat valitsee ne kairapisteet tai pisteet, joilla on samat XY-koordinaatit ja sama tyyppi. Samoista pisteistä ensimmäinen jätetään valitsematta, muut ehdot täyttävät lisätään Ryhmään.


7. Kairaustiedoston tulostus

7.1 Yksittäisen pisteen tulostus

Kairausikkunassa toimivat normaalit tulostustoiminnot. Avaa toiminto Tiedosto – Tulostus – Otsikkotaulu, ja hae hakunäppäimellä [...] otsikkotiedosto 3d_bore.tit (Title -alihakemistosta).

Kairausikkunaan tulee nimiö, jossa näkyy kairauksen numero, tutkimustapa, pisteen koordinaatit, mittakaava sekä päivämäärä, jos se on syötetty pisteelle. 3d_bore.tit on vain esimerkkinä, jonka avulla käyttäjä voi luoda omia otsikkotiedostoja. Ohje-painikkeella löydät lisätietoa, kuinka nimiöitä voi luoda ja muokata

Diagrammin paikkaa paperilla saa muutettua tarttumalla sinisen suorakulmion vasemmassa alakulmassa olevaan pieneen neliöön ja vetämällä paperia hiirellä haluamaansa kohtaan.


7.2 Kuvatiedosto

Diagrammi voidaan tulostaa myös kuvatiedostona. Kuvatiedoston voi tulostaa leikepöydälle ja sieltä liittää esimerkiksi Word- tai Excel-dokumentteihin tai tallentaa sen rasterikuvana tiedostoon. Vektori-tiedostona tulostettaessa saa diagrammin siirrettyä  esimerkiksi 3D-formaatissa (vektori kuvana) tai Dxf- / Dwg-muodossa CAD-ohjelmiin.

Kairausikkunasta tulostettu kuvatiedosto dwg-formaatissa

AutoCAD 

image-20240924-054734.png


7.3 Sarjatulostus

Avaa kairausikkunasta toiminto Tiedosto – Tulostus – Sarjatulostus, jolla voi tulostaa kairausdiagrammikuvia sarjana.

Diagrammit tulostetaan joko aktiivisen tiedoston kaikista kairapisteistä tai Ryhmään valituista kairapisteistä, tällöin Valitut-rasti tulee olla päällä.

Voit tulostaa joko tulostimelle (1 diagrammi/paperi). Huom. Voit tulostaa vain oletuskirjoittimellesi tai vektoritiedostoon (=kuvatiedosto) sarjatulosteen.

Kuvatiedostoon voi antaa rivimäärän monelleko riville diagrammit tulostetaan sekä metreinä väli, joka jätetään diagrammien väliin.

Kun tulostetaan usealle paperille, ohjelma luo kullekin tulosteelle oman sisäisen tiedostonimen. Kairaustiedostojen kanssa lisätään nimeen kairapisteen numero (esim. Pernaja_21). Tämä helpottaa tulostamista esimerkiksi PDF-tiedostoon. Kaikki PDF-ajurit eivät osaa tehdä usean dokumentin yhdistämistä tai niille ei voi välittää kairapisteiden tietoa nimeen.

Vektoritiedoston formaatiksi voit valita minkä tahansa formaatin muunninlistasta, esimerkiksi suoraan Dwg-kuvaksi. Luotu vektoritiedosto voidaan vielä lukea pääikkunaan ja lisätä koko kuvan ympärille otsaketaulu. Voit myös ottaa jo sarjatulostuksessa mukaan otsaketaulun, jolloin kukin kairadiagrammi saa oman otsaketaulun, jossa näkyvät kairapisteen tiedot. Katso kuva edellisellä sivulla.

Sarjatulostus vektoritiedostona dwg-formaatissa

AutoCAD


7.4 Näytä tiedosto

Jos valitset kairapisteitä ryhmään ja valitset menusta toiminnon Työkalut - Näytä tiedosto saat kirjoitettua valitut pisteet esim. Infra-muodossa tekstilistauksena Muistioon.

Jos yhtään pistettä ei ole valittuna (Ryhmä=0) kirjoitetaan kaikki Aktiivisen kairauselementin pisteet.


8. Kairausten luku poikki- ja pituusleikkauskuviin

8.1 Taiteviivapoikkileikkaus ja taiteviivapituusleikkaus

Taiteviivapoikkileikkaus hakee kaikista käytössä olevista vektoritiedostoista taiteviivat, jotka leikkaavat annetun kohdan. Lisäksi haetaan pinnan 9 pisteet ja taiteviivat ikkunan asetuksissa määrätyn hakuetäisyyden päästä. Taiteviivapoikkileikkaukseen haetaan myös maanalaiset kohteet T1=9 (kaapelit, putkistot). Näissä olevia ominaisuustietoja voidaan hyödyntää pisteiden esityksessä ruudulla. Käytössä olevista maastomalleista lasketaan myös poikkileikkaukset pinnoittain, jos niitä on elementtilistalla.

Lue tiedostot Pernaja.xy.tdw ja Pernaja.kr.tdw.

Avaa pääikkunasta toiminto Ikkuna – Taiteviivapoikkileikkaus ja näytä hiirellä kaksi pistettä tien ylitse. Taiteviiva-poikkileikkausikkunaan piirtyy myös linjan kohdalla olevat kairaukset. Voit siirtää oranssia janaa painamalla Shiftin pohjaan ja tarttumalla siihen hiirellä.

Tarkista poikkileikkausikkunan toiminnosta Asetukset – Ikkuna, että hakuetäisyys on riittävä (esim. 5 m). Hakuetäisyys määrää, kuinka kaukaa poikkileikkauskuvaan haetaan muita piirrettäviä elementtejä, kuten juuri kairadiagrammeja.

Taiteviivapituusleikkaus laskee pituusleikkauksen annetusta taiteviivasta ilman maastomallia. Lisäksi haetaan pinnan 9 hajapisteet ja taiteviivat ikkunan asetuksissa määrätyn hakuetäisyyden päästä.

Avaa toiminto Ikkuna – Taiteviivapituusleikkaus ja näytä hakutavalla taiteviiva pääikkunasta tien keskilinjaa. Taiteviivapituusleikkausikkunaan piirtyy myös linjasta hakuetäisyyden päässä sivulla olevat kairaukset.


8.2 Poikkileikkausikkuna

Maastomallin avulla voit laskea poikki- ja pituusleikkauksia ja niiden kanssa saada samaan kuvaan kairausdiagrammit.

Avaa toiminto Maastomalli – Kolmiointi, aseta maksimisivunpituudeksi 50 metriä ja kolmioi aineisto Pernaja.xy.tdw.

Avaa tämän jälkeen toiminto Maastomalli – Laskentalinja – Tee ja vaihda hakutavaksi Taiteviiva. Aseta paaluväliksi 10 metriä ja näytä pääikkunasta tien keskilinjaa. Kun painat Tallenna, luodaan tien keskilinjaa mukaileva laskentalinja.

Avaa nyt toiminto Maastomalli – Poikkileikkaus ja aseta poikkileikkauksen laskentaleveydeksi 50 metriä molemmille puolille, Kaikki pinnat ja Uusi ikkuna. Kun painat OK, avautuu poikkileikkausikkuna, jossa on lasketun poikkileikkauksen lisäksi kaikki hakuetäisyyden rajoissa olevat kairadiagrammit.

Vasen ja Oikea määrittävät kuinka kaukaa mittalinjasta poikkileikkaus lasketaan. Jos rasti on valittuna, tulee molemmille sama arvo, kun listalta valitaan etäisyys.

Kaikki pinnat ottaa mukaan kaikki pääikkunan elementtilistalla olevat maastomallit, joilla on Käytössä-rasti päällä.

Uusi ikkuna avaa lasketut poikkileikkaukset suoraan uuteen poikkileikkausikkunaan.

Tarkista poikkileikkausikkunan toiminnosta Asetukset – Ikkuna, että hakuetäisyys on riittävä (esim. 5 m). Hakuetäisyys määrää, kuinka kaukaa poikkileikkauskuvaan haetaan piirrettäviä kairadiagrammeja.

Pääikkunan vektoritiedostoissa olevat muut kohteet on haettava poikkileikkauksiin erikseen toiminnolla Editointi – Lisää karttapisteet.

Sulje lopuksi poikkileikkausikkuna.


8.3 Pituusleikkausikkuna

Pituusleikkaukseen käytetään samaa kolmiointia ja laskentalinjaa, jotka luotiin poikkileikkauslaskentaa varten.
Avaa nyt toiminto Maastomalli – Pituusleikkaus. Kun painat OK, avautuu pituusleikkausikkuna, jossa on lasketun pituusleikkauksen lisäksi kaikki hakuetäisyyden rajoissa olevat kairapisteet.

Kaikki pinnat ottaa mukaan kaikki pääikkunan elementti-listalla olevat maastomallit, joilla on Käytössä-rasti päällä.

Uusi ikkuna avaa lasketut pituusleikkaukset suoraan uuteen pituusleikkausikkunaan.

Tarkista pituusleikkausikkunan toiminnosta Asetukset – Ikkuna, että hakuetäisyys on riittävä (esim. 5 m). Hakuetäisyys määrää, kuinka kaukaa pituusleikkauskuvaan haetaan piirrettäviä kairadiagrammeja. Pääikkunan vektoritiedostoissa olevat muut kohteet on haettava pituusleikkauksiin erikseen toiminnolla Editointi - Lisää karttapisteet.

Poikki- ja pituusleikkausikkunoissa kairausasetusten (kohta 4.1) Vaakamittakaava määrää diagrammien leveyden.
Sulje lopuksi pituusleikkausikkuna.


9. Siipikairaus

Toiminto on tarkoitettu siipikairausten tulkintaan ja tallentamiseksi Infra-muotoon. Linkki 3D-Winin Siipikairaus-ohjeeseen

Kun käynnistät toiminnon, pitää ensin avata mittaustiedosto. Käytä mallitiedostoa Siipikairaus.asc 

Kun käynnistät toiminnon, ohjelma pyytää avaamaan siipikairaustiedoston. Kun tiedosto on luettu, sen ensimmäinen käyrä näytetään ruudussa.

Avaa-toiminnolla voit lukea uuden tiedoston (vanha tieto poistetaan) ja Yhdistä-toiminnolla liittää luettavan tiedoston vanhan jatkoksi.

Jos poistut toiminnosta tai yrität vaihtaa tiedostoa ja olet editoinut ruudussa näkyvää tietoa, ohjelma kysyy haluatko tallettaa muuttuneet tiedot.

Kun käyrä piirretään ruutuun, pyritään käyttämään vakiokokoista kuvaa. Kuvan vaaka-akselina on 150 astetta 1-käyrälle ja 100 astetta muille. Tulkitse-dialogin Erikoisasetuksella Scale voit vaihtaa näille haluamasi arvot.


9.1 Hae-toiminto (siipikairausikkunan Työkalut)

Hae-toiminnolla voit kelata syvyyksiä ja käyriä edestakaisin. Syvyyslistaan tulevat vain luetuissa tiedostoissa esiintyneet syvyydet. Käyrät 1-5 voidaan valita omilla napeillaan ja muut antamalla kenttään arvo ja painamalla n-näppäintä

Jos Tulkinta-toiminnossa on päällä Auto selaus, Hae-toiminto näyttää menossa olevan syvyyden ja käyrän numeron.


9.2 Tulkinta-toiminto

Tulkinta-toiminnolla määritetään kustakin syvyydestä 5 pistettä, joista lasketaan tunnusluvut S1, S2 ja S3.

1-käyrältä näytetään pisteet A, B ja C. 2-käyrältä näytetään pisteet D ja E. Hiirellä osoitetut pisteet näkyvät ruudussa ja niitä voidaan myöhemmin muuttaa.

Talleta syvyys -toiminnolla voidaan valita, mitkä syvyydet talletetaan muodostuvaan kairaustiedostoon.

Auto selaus -toiminto kelaa automaattisesti läpi jokaisen syvyyden kaksi ensimmäistä käyrää.

Aktiivinen -toiminnolla valitaan ottaako toiminto vastaan hiirellä osoitettuja pisteitä (A, B, C, D, E).

Tallenna -toiminto tallettaa tulkitut syvyydet Tekla-muodossa. Toiminto kysyy nimen ja olettaa loppu-liitteeksi *.tek.

Nollaa -näppäin tyhjentää yhden syvyyden lasketut arvot ja merkityt pisteet.


9.3 Info-toiminto

Info-toiminto näyttää ruudusta osoitetun pisteen tiedot. Kun siirryt toiselle syvyydelle/käyrälle, Info-ikkuna näyttää ko. käyrän ensimmäisen pisteen tiedot.

Ohje-painikkeella saat tarkemmat ohjeet esimerkiksi kalibroinnista.


10. Liite 1

Kairaustavat, aloitus- ja lopetustavat sekä kairaussymbolit.

Kairaustapa

KAIRA:CP

Puristinkairaus (CPT)

KAIRA:CU

Puristinkairaus (CPTU)

KAIRA:HE

Heijarikairaus

KAIRA:HP

 Puristinheijarikairaus

KAIRA:KE

 Kallionäytekairaus

KAIRA:KO

Koekuoppa

KAIRA:LY

Lyöntikairaus

KAIRA:NE

Näytteenotto, häiriintymätön

KAIRA:NO

Näytteenotto, häiritty

KAIRA:PA

Painokairaus

KAIRA:PI 

Pistokairaus

KAIRA:PO

 Porakonekairaus

KAIRA:PT

Putkikairaus

KAIRA:SI 

Siipikairaus

KAIRA:TR

Tärykairaus

KAIRA:VK

Vedenpinnan mittaus kaivosta

KAIRA:VO 

Orsiveden mittaus

KAIRA:VP

Pohjaveden mittaus

KAIRA:?? 

Kairaus

MAA:HK

Hiekka diagrammissa

MAA:HKMR

Hiekkamoreeni diagrammissa

MAA:KI

Kivi diagrammissa

MAA:LJ

Lieju diagrammissa

MAA:LO

 Lohkare diagrammissa

MAA:MR

Moreeni diagrammissa

MAA:SA

Savi diagrammissa

MAA:SI

Siltti diagrammissa

MAA:SIMR 

Silttimoreeni diagrammissa

MAA:SR 

Sora diagrammissa

MAA:SRMR

Soramoreeni diagrammissa

MAA:TV

Turve diagrammissa

Aloitustapa

Sl

Suojaputken läpi

Lk 

Lapiokaivuu

Ap

Avaus porakoneella

Ly

Lyöty

Va

 Vesialoitus

Ja

Jatkuu edellisestä kairauksesta (tyypillisesti sovelluksen generoima)

Lopetustavat

MS

Määräsyvyys

TM

Tiivis maakerros

KI

Kivi tai lohkare

KN

Kiilautunut

KL

Kivi, lohkare tai kallio

KA

 Kallio, varmistettu

KK

Kallio koekuopalla

JA

 Jatkuu seuraavassa

 Kairaussymbolit / Muut tutkimukset


Tiedostot

File Modified

Text File siipikairaus.asc

Aug 21, 2024

PDF File Infra -pohjatutkimusformaatti versio 2.5.pdf

Aug 21, 2024

PDF File Pohjatutkimusmerkinnat_2021-08-27.pdf

Aug 21, 2024

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.