Skip to main content
Skip table of contents

8 Formaatit

Formaatit

3D-Win -ohjelmisto tukee kymmeniä eri formaatteja, joita maanmittausalalla esiintyy. Ohjelman asennuksen yhteydessä asennetaan tiettyjä muuntimia oletuksena, minkä lisäksi käyttäjä voi lisätä listaan tarvitsemansa muuntimet ja poistaa tarpeettomat.

Muuntimet jaetaan viiteen pääryhmään: Vektoritiedostot, Rasterit, Kairaukset, Tiegeometriat ja Maastomallit. Katso tarkemmin kohta 2.2.

Käyttäjällä voi olla käytössään useita samaan formaattiin kirjoittavia/lukevia muuntimia, jotka toimivat hieman eri tavalla. Muunnoksen yhteydessä ei nimittäin pelkästään tulkita formaattia, vaan samalla voidaan muuttaa koodausta tai koordinaatistoa ja aineistosta voidaan tulkita eri asioita ominaisuustiedoiksi.

On muistettava, että jos kirjoitusmuuntimen tehtyään haluaa lukea samalla formaatilla aineistoja sisään, tulee se lisätä erikseen myös lukupuolelle. Muunnoksessa käytettävät toiminnot tulevat sinne yleensä vastakkaisina kuten koodinvaihto tai matematiikka.

Ohjelma tietää aktiivisen tiedoston perusteella, milloin ollaan kirjoittamassa esim. tiegeometriaa tai kairauksia, jolloin muunninlistassa näkyvät vain tälle tiedostotyypille sopivat formaatit.

Kirjoita formaatilla

Avaa tiedosto Pernaja.xy.tdw ja valitse toiminto Tiedosto – Formaatit – Kirjoita.

Listassa näkyy käyttäjälle asennetut muuntimet, joita voi käyttää vektoriaineiston kirjoitukseen.

Valitse tallennusformaatiksi Geonic ja paina OK. Ohjelma ehdottaa nimeksi Pernaja.gt, jonka voit hyväksyä painamalla Tallenna.

Tiedosto on nyt kirjoitettu ja tallennettu Geonic-muodossa. Huomaa, että kirjoitus formaatilla ei poista elementtilistalta mahdollista Editoitu-rastia, kuten normaali tallennus tekee.

Vienti- ja Tuonti-painikkeilla saa valitun muuntimen siirrettyä toiselle käyttäjälle kaikkine asetuksineen


Lue formaatilla

Tyhjennä Pernaja.xy.tdw ja käynnistä toiminto Tiedosto – Formaatit – Vektoritiedosto. Valitse avattavan tiedoston formaatiksi listalta Geonic ja paina OK. Avaa äsken tallennettu Pernaja.gt

Jos avaat tiedoston Tiedosto – Avaa -toiminnolla, ohjelma hakee muunninlistalta sen muuntimen, jolle on määritetty sama tiedostopääte kuin avattavalla tiedostolla. Jos tällaisia muuntimia on useita, valitaan se, jolla on lyhin nimi. 3D-Winin omat tiedostot luetaan oikein päätteestä riippumatta.

Jos yhdeltäkään listalla olevalta muuntimelta ei löydy kyseistä tiedostopäätettä, ohjelma avaa vektorimuunninlistan ja voit valita käytettävän muuntimen.

Erityyppiset tiedostot tulee lukea kyseisen tiedostotyypin lukumuuntimilla kohdasta Tiedosto - Formaatit.


Uuden formaatinmuuntimen määrittely

Kun lisätään uusi muunnin, riittää yleensä Funktion valinta listalta (esimerkiksi Dwg2 tai Text) ja kuittaus OK:lla. Hienosäätöä voi tehdä muilla Asetukset-dialogin toiminnoilla. Kun halutaan tehdä tekstitiedosto, pitää lisäksi itse määrätä kirjoitettavat ja luettavat kentät.

Valitse toiminto Tiedosto – Formaatit – Kirjoita. Lisätään listaan uusi muunnin painamalla Lisää, jolloin aukeaa Asetukset-dialogi.

Kun Funktio-listasta valitaan formaatti, ilmestyy sille ominainen tiedostopääte ja nimi automaattisesti dialogiin.

Ainoastaan Text-muuntimelle pitää itse antaa kuvaava nimi ja tiedostopääte.

Huomaa, että listalla ei saa olla kahta samannimistä muunninta.

Valitsemalla Shift+Lisää otetaan valitusta muuntimesta kopio editoitavaksi.

Määritellään nyt uusi riviformaatti.

Valitse funktiolistasta Text

Anna muuntimelle nimeksi esim. CSV T4XY

Nimi on vapaamuotoinen, ja sen voi muokata haluamakseen.

Anna tiedostopäätteeksi *.csv

Paina Muut-painiketta, jolloin aukeaa muunninkohtaiset asetukset.

Anna ylempään kenttään rivi $T4,X,Y,Z (huomaa isot kirjaimet).

Tällöin tehtyä riviformaattia käytettäessä kirjoitetaan pistenumero T4 sekä X, Yja Z-koordinaattiarvot pilkulla erotettuna. Voit myös käyttää esimerkiksi välilyöntiä pilkun sijasta, näistä lisätietoja Ohje-painikkeella.

Paina OK ja vielä kerran OK, jolloin muunninlistaan ilmestyy antamasi muunnin.

Kun painat OK, ohjelma kysyy, minne tiedosto tallennetaan. Seuraavalla kerralla riittää, kun kirjoitettaessa klikkaa haluttua muunninta listalta. Muuntimien asetukset tallentuvat Käyttäjähakemistoon Convert.ini -nimiseen tiedostoon. Ota tästä kuten muistakin asetuksistasi säännöllisin välein varmuuskopiot.

Asetusdialogeissa on muita toimintoja, joita voidaan suorittaa muuntamisen yhteydessä, esimerkiksi Vain luku -muoto, jolloin luetun tiedoston päälle ei voi tallentaa samalla nimellä vahingossakaan.

XYZ-painikkeesta voi määrätä koordinaatteihin liittyviä asetuksia. Voit esimerkiksi määrätä, että tiedostolle tehdään koordinaatistomuunnos automaattisesti kirjoittamisen yhteydessä.

Kentät-painikkeesta voi kentän arvon (T1-T5) vaihtaa koodivastaavuustiedostoa käyttäen, esimerkiksi yrityksen A koodista 374 yrityksen B käyttämään koodiin 3116U. Myös jonkin ominaisuuden sijoittaminen esim. Z-koordinaattiin tai koodikentän arvoksi on mahdollista. Kenttiin voi myös lisätä oletusarvot, jos ne ovat tyhjiä.

Avaa toiminto Asetukset – Tiedostot, jolloin saat auki Tiedostonhallinta-dialogin. Valitse käytettäväksi näyttöformaatiksi juuri tehty CSV T4XY. Uutta muunninta voi helposti testata avaamalla toiminto Työkalut – Näytä tiedosto, joka näyttää (kaikki tai valitut) pisteet annettua muunninta käyttäen. Jos Tiedostonhallinnassa ei ole valittu näyttöformaattia, se kysytään Näytä tiedosto -toimintoa avattaessa. Voit tarvittaessa ohittaa oletusnäyttöformaatin painamalla Shift+ Näytä tiedosto, jolloin käytettävä formaatti kysytään aina.

Samoilla ohjeilla lisätään myös lukumuuntTarkemmat ohjeet eri formaateista, niiden ohjaintiedostoista ja erityispiirteistä löytyvät Ohje-painikkeella.

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.