Skip to main content
Skip table of contents

7 Tulostus / Karttarajapinnat / Taiteviiva-ikkunat

Tulostus

Kuva voidaan tulostaa valitussa mittakaavassa ja paperikoossa sekä erilaisina tekstilistauksina. Lisäksi kuviin voidaan liittää ennalta määritelty nimiö. Ohjelmassa ei ole varsinaista esikatselutilaa, mutta asettamalla Zoomaus-valikosta piirtotavaksi Paperi, nähdään ruudulla ennen varsinaista tulostusta mitä tulosteeseen saadaan ja miten esimerkiksi tekstikoko näkyy paperilla.

Tulostusala

Tiedosto – Tulostus – Tulostusala

Tulostusalalla määritetään tulostettavan kuvan koko sekä annetaan mittakaava ja paperin suunta (pysty/vaaka). Avaa tiedosto Pernaja.xy.tdw ja toiminto Tiedosto – Tulostus – Tulostusala. Tulostettava alue näkyy ruudulla sinisellä katkoviivalla olevalla suorakaiteella, jos Näkyvä-rasti on päällä.

Vie hiiren kursori sinisen suorakaiteen vasemmassa alakulmassa näkyvän pienen neliön päälle, paina hiiren vasen korva alas ja vedä, jolloin saat siirrettyä tulostusalueen haluamaasi kohtaan kuvaa.

A-koko voidaan vaihtaa esimerkiksi A4:stä A3-kokoon, ja uusi tulostusalue näytetään ruudussa. Pienemmällä paperilla tulostusalue vastaavasti pienenee. Koko-kohtaan voi antaa myös piirtoalan koon suoraan millimetreinä.

Voit muuttaa Mittakaava-kohdassa suhdeluvun valitsemalla sen joko listasta tai kirjoittamalla suoraan esimerkiksi 500 (= 1:500).

Askel-määritys antaa siirtää sinistä ruutua vain pykälittäin annetun metrimäärän verran kerrallaan. Tämä on hyödyllistä, jos esimerkiksi tulostetaan useita vierekkäisiä papereita. Tällöin tulostuksen asemointia on helpompi kontrolloida.

Kun laitat rastin kohtaan Pystyssä, tulostusalue kääntyy pystyyn.

Mikäli tulostusalue ei näy ruudulla, voit palauttaa sen Keskitä-painikkeella.

Kaikki-painikkeella ohjelma laskee suurimman mahdollisen mittakaavan, johon koko aineisto mahtuu. Alue-painikkeella voit antaa hiirellä vetämällä alueen, jonka haluat tulostaa.

Toiminto hallitsee useita esiasetettuja tulostusasetuksia, jotka ovat valittavissa alaosan listasta.

Kun olet asemoinut kuvan haluamallasi tavalla, voit valita kirjoittimen ja tulostaa kuvan toiminnolla Tiedosto – Tulostus – Tulosta heti. Työkalurivillä oleva kuvake käyttää oletuskirjoitinta eli tulostaa kuvan kysymättä mitään tulostimen asetuksia.

Tiedosto – Tulostus – Tulosta (Ctrl+P) kysyy normaalisti käytettävän tulostimen ja pääset muuttamaan sen asetuksia.

Tulostus PDF-tiedostoon tapahtuu samalla tavalla. Koneellasi tulee olla asennettuna jokin PDF-ajuri, jolloin PDF-tulostus näkyy yhtenä kirjoittimena muiden tulostinlaitteiden joukossa.


Otsikkotaulu

Tiedosto – Tulostus – Otsikkotaulu

Tulostettavalle kuvalle voidaan liittää ennalta määritelty nimiö, joka tulostuu kuvan kanssa. Käytettävään nimiöön voidaan määritellä siinä esitettävät asiat. Mittakaava, pohjoisnuoli, yrityksen logo. Nimiössä voi olla tekstejä jotka ovat oletuksena sekä tulostettaessa kysyttäviä.

Otsikkotiedostoon voidaan hakea makroilla aktiivisen projektin tietoja, esim. organisaatio, kotisivu, tekijä, s-posti.

Avaa toiminto Tiedosto – Tulostus – Otsikkotaulu. Otsikkotiedosto-kohdassa näkyy piirtämiseen käytettävä otsikkotiedosto. Lista muistaa 10 viimeksi käytettyä tiedostoa. Oletuksena nimiöt haetaan User\3D-System\3D-Win\Title -hakemistosta mutta jos painat Ctrl+Selauspainike, haetaan käytettävä nimiö aktiivisesta työhakemistosta. Paina selausnäppäintä ja valitse 3d_test.tit. Ohjelmiston asennuksen mukana tulee useita eri tarkoituksiin tehtyjä esimerkkinimiöitä, joista voi muokata omiin tarpeisiinsa sopivan. Lisätietoja otsikkotiedostojen teosta ja niiden parametreista löytyy Ohjeesta.

Kopioi-painike tekee otsikkotiedostosta kopion toisella nimellä. Kopioidun otsikkotiedoston voi tallentaa haluamaansa paikkaan, jonka jälkeen kopioitu tiedosto tulee näkyviin Otsikkotiedosto-kohtaan.

Tekstit-painikkeella ohjelma kysyy uudestaan arvot, jotka on merkitty kysyttäväksi käyttäjältä.

Info 1-3 -kentät ovat tarkoitettu usein vaihtuvien asioiden esittämiseen nimiössä.

Editoi-painike avaa editoriin käytettävän otsikkotiedoston. Voit muokata annettuja tekstejä tai muuttaa niiden kokoa ja sijaintia otsikkotaulussa.

Muutokset tulevat näkyviin, kun otsikkotiedosto tallennetaan ja 3D-Winin näyttö päivitetään F5-painikkeella.

Näkyvä-rasti tulee olla päällä, jotta otsikkotiedosto piirretään ruudulle.

Rajaus-rasti määrää sen, että kuva rajataan vain sille varattuun otsikkotiedoston alueeseen eikä sitä piirretä nimiön tekstien alle. Tuloste (paperi tai PDF) rajataan aina automaattisesti eikä rasti vaikuta niiden rajaamiseen.


Kuvatiedosto

Tiedosto – Kuvatiedosto

Käytä Kuvatiedosto-toimintoa (Tiedosto – Kuvatiedosto), kun haluat esim. CAD-kuvaan kaikki näytössä olevat kohteet, kuten pistenumerot, koordinaattiristit ja otsikkotaulun.

Normaali formaatinmuunnos vie kirjoitettavaan tiedostoon vain aktiivisessa tiedostossa olevat kohteet (pisteet, viivat, tekstit), mutta ei ohjelman näyttöön piirtämiä muita lisätietoja.

Kuvatiedosto ottaa kaikki näytössä näkyvät tiedostot (myös maastomallit, tiegeometriat ja kairaukset) ja kirjoittaa ne yhteen tulostiedostoon. Kaikki kohteet, mm. kolmioverkot ja tiegeometriat, muutetaan taiteviivoiksi. Pistenumerot ym. viedään tavallisina teksteinä, eivätkä ne enää ole kiinnittyneinä alkuperäisessä pisteessä.

Kuvatiedoston avulla voi tulostaa myös rasterikuvan tulostusalueesta tiedostoon tai leikepöydälle, josta se voidaan liittää esim. Wordiin tai Exceliin normaalisti Liitä-komennolla (Ctrl+V).

Kuvatiedostolla voidaan tehdä myös rasterikuva halutulla resoluutiolla kuvaruudusta.

Jos valitset Vektoritiedoston, kysytään formaatti, johon haluat kuvatiedoston kirjoittaa. Käyttökelpoisia ovat kaikki CAD-formaatit ja 3D-Win -ohjelman oma tiedostomuoto.

Kuvatiedoston kirjoittaminen vektoritiedostoksi CAD-formaattiin on tekstien ja pistenumeroiden osalta hyvä huomioida seuraavaa. Valitsemalla Zoomaus – Paperi ja Tiedosto – Tulostusala, mittakaavaa muuttamalla voit määritellä minkä kokoisina tekstit, pisteen tiedot esitetään CAD-ohjelmien puolella.

Mittakaava 1:1000

Mittakaava 1:2000

CAD näkymä

CAD näkymä


Näytä tiedosto

Työkalut – Näytä tiedosto

Toiminto näyttää ryhmään kerättyjen pisteiden tiedot tekstieditorissa. Mikäli yhtään pistettä ei ole valittuna ryhmään, näytetään kaikki aktiivisen tiedoston pisteet. Jos pisteitä taas on valittuna, näytetään vain ryhmän pisteet. Valitut pisteet on myös voitu kerätä ryhmään useasta eri tiedostosta.

Nollaa aluksi ryhmä ja valitse hakutavaksi Koodit ja ominaisuudet. Voit valita toiminnon Työkalut – Hakutapa ja ryhmä tai hiiren kakkosnäppäimellä hakutavan Koodit ja ominaisuudet.

Hae T3-kentän koodilla 420 olevat pisteet, jolloin tiedostosta valitaan kolmen jätevesikaivon ryhmä.

Ryhmän pisteet voidaan korostaa Ctrl+H -pikanäppäimellä tai Työkalut – Muut – Valittujen korostus

Näytön alareunassa Ryhmä: 3+

Avaa toiminto Työkalut – Näytä tiedosto.

Ohjelma avaa tekstieditoriin tiedoston, jossa pisteiden tiedot näkyvät listauksena. Tämä tiedosto on vapaasti muokattavissa, tulostettavissa ja tallennettavissa. Listaukseen voidaan esimerkiksi lisätä yrityksen, mittaajan tai hankkeen tietoa. Tietoa voidaan myös kopioida leikepöydän kautta toisiin ohjelmiin.


Tiedostoasetukset

Toiminnolla Asetukset – Tiedostot voit valita käytettävän Näyttöformaatin, eli formaatin, jolla valitsemasi tiedot näytetään Näytä tiedosto -toiminnossa.

Mikäli valittuna ei ole mitään näyttöformaattia, kysytään sitä, kun avaat toiminnon. Saat ohitettua tässä määritetyn formaatin tarvittaessa painamalla Shift + Näytä tiedosto.

Avautuu muunninlista, joka näyttää aktiivisena olevalle tiedostolle tai pisteryhmän mukaiselle tiedostotyypille määritellyt formaatit.

Muut asetukset

Automaattitallennus

  • Tallentaa tiedoston automaattisesti levylle aina kun sitä on editoitu tai kun uusi tiedosto syntyy (esimerkiksi kolmioinnissa).

Taustatallennus

  • Tallentaa varmuuskopiot kaikista elementtilistan editoiduista tiedostoista varmuuskopiohakemistoon. Viereisessä kentässä voidaan antaa tallennusväli minuutteina.

Automaattipäivityksen pisteet

  • Jos elementtilistan näkyvissä tiedostoissa on tätä asetusta vähemmän pisteitä, näyttö päivitetään automaattisesti joidenkin muutosten jälkeen (esim. pisteen esitys, ikkuna-asetukset, elementtilista).

Kumoamisen maksimi pistemäärä

  • Maksimipistemäärä, jolloin kumoaminen vielä sallitaan. Oletusarvo 1 miljoona.

Ohjelman käyttämät hakemistot (Nuoli-painikkeella pääset suoraan selaamaan ko. hakemistoa.)

Käyttäjähakemisto

  • Asetushakemisto, jota ohjelma käyttää asetusten ja väliaikaistiedostojen tallentamiseen (mm. laskennan tulostiedostot) Ohjelman käytön kannalta on huomioitava että käyttäjällä on kirjoitusoikeudet tähän kansioon.

Yhteishakemisto

  • Kaikille käyttäjille yhteinen asetushakemisto, josta ohjelma voi hakea esimerkiksi koodi- tai otsikkotiedostoja. Normaalissa yhden käyttäjän asennuksessa tämä on sama kuin käyttäjähakemisto.

Varmuuskopiohakemisto

  • Varmuuskopiohakemisto automaattiselle taustatallennukselle.

Ohjelmahakemisto

  • Ohjelman asennushakemisto.


Karttarajapinnat

Työkalut – Verkkopalvelut

Ohjelmalla voidaan hakea WMTS- ja WMS-verkkopalveluita rasterikarttojen osalta. Voit hakea taustakartaksi maastokartan Maanmittauslaitoksen tarjoamasta palvelusta, mikä löytyy valmiiksi lisättynä WMST-hakuun. Samoin WMS-selaukseen löytyy kapsi-karttapalvelut esimerkkinä.

WMTS on WMS-selaukseen verrattuna palvelimelle huomattavasti kevyempi, koska se jakaa vain valmiita karttaruutuja.

Ohjelmalla voidaan lukea myös vektoripohjaisia aineistoja WFS-palveluista.

WMTS selaus

Voit kokeilla Pernajan aineistolla WMTS toimintoa Työkalut – Verkkopalvelut – WMTS selaus.

Lue Pernaja.xy.tdw Ctrl+Alt+O. Avaa toiminto Työkalut – Verkkopalvelut – WMTS selaus.

  • Valitse Taso Maastokartta, resoluutio 1. Klikkaa hiirellä näyttöä ja paina F5 tai Näytön puhtaaksi piirto

Voit vaihtaa tasoksi Ortokuvan ja päivittää näytön F5 tai Näytön puhtaaksi piirto

Editoimalla asetuksia saadaan tarvittaessa Vaalennus-asetuksella tausta-aineisto vaaleammaksi.

WMS haku

WMS on rajapintamäärittely rasterimuotoisten karttojen tarjoamiseen verkon yli. 3D-Win osaa käyttää WMS-palveluita kahdella eri tavalla: WMS haku -toiminto hakee elementtilistaan yksittäisiä rasterikuvia ja WMS selaus -toiminto päivittää palvelusta haettua taustakuvaa automaattisesti aina zoomauksen muuttuessa.

Avaa toiminto Työkalut – Verkkopalvelut – WMS haku

Valitse listasta Kapsi peruskartta, osoita halutun alueen vasen alakulma/oikea yläkulma.

Valitse Taso, peruskartta ja paina suorita.

Rasterimuotoinen peruskartta piirtyy näyttöön aluerajauksen sisälle sekä elementtilistaan. Tarvittaessa voit osoittaa uuden alueen ja suorittaa uuden haun. Jokainen tehty haku tallentaa elementtilistaan kuvan sijaintitietoineen omana rasterielementtinään. Nämä voidaan haluttaessa tallentaa normaalisti myöhempää käyttöä varten.

WMS selaus

Työkalut – Verkkopalvelut – WMS-selaus hakee automaattisesti valitsemasi aineiston ruudun alalle siirtäessäsi tai muuttaessasi zoomausta. Aluetta ei siis tarvitse erikseen osoittaa. Haettuja aineistoja ei selauksessa tallenneta mihinkään.


Taiteviivapoikkileikkaus

Toiminnolla Ikkuna – Taiteviivapoikkileikkaus voidaan ottaa poikkileikkaus halutusta kohdasta näyttämällä kaksi pistettä. Poikkileikkausta varten ei tarvitse tehdä mittalinjaa eikä kolmioida aineistoa. Jos ruudussa on vektoriaineisto, muodostetaan poikkileikkauksen pinta laskemalla leikkauspisteet aineiston taiteviivoista. Kuvaan otetaan mukaan myös 9-pinnan pisteet ja viivat vektoriaineistoista. Leikkaukseen piirretään pinnat kaikista eri vektoriaineistoista erikseen. Jos elementtilistassa on maastomalleja, lasketaan leikkaukset niistäkin. Pintojen määrää voi vähentää piilottamalla aineistoja tai ottamalla niitä pois käytöstä elementtilistassa.

Uuden poikkileikkauksen saa eri kohdasta näyttämällä nuo kaksi pistettä uudestaan. Pitämällä Shift-näppäimen pohjassa voit tarttua näyttämääsi linjaan hiirellä ja siirtää sitä haluttuun suuntaan. Linjan leveys tai sen suuntakulma ei muutu, mutta saat siirrettyä sitä eteen- tai taaksepäin sekä sivusuunnassa. Jos elementtilistassa on aktiivisena tiegeometria, keskitetään näyttämäsi linja siihen ja poikkileikkaus lasketaan kohtisuoraan tielinjaan nähden. Tasausviivan paikka näkyy kuvassa omalla symbolilla.

Avaa Pernaja.xy.tdw sekä Pernaja.tg.tdw tiegeometria.

Pernaja.tg.tdw on aktiivisena elementtilistassa.

Ikkuna – Taiteviivapoikkileikkaus toiminto avaa poikkileikkausikkunan, nyt voit näyttää haluamastasi kohtaa kahdella pisteellä linjan.

Taiteviivapoikkileikkaus-ikkunassa näkyy kyseiseltä linjalta leikkaus.

Pidä Shift- ja Ctrl -painikkeet pohjassa. Liikuta hiirtä (1. painike pohjassa) pääikkunassa tiegeometrian suuntaisesti. Huomaat, että voit portaattomasti tarkastella taiteviivapoikkileikkausta ja toiminto on kiinnittynyt aktiivisena olevaan tiegeometrialinjaan.

Poikkileikkausikkunassa esitettävät asiat määritellään ikkunan omissa asetuksissa, samoin pisteen esitys.

Poikkileikkausikkuna – Asetukset - Ikkuna ja Pisteen esitys.

Ikkunassa näkyy poikkileikkauksen paaluluku 280.00 ja tiegeometrian (tasausviivan) korkeus 10.73.

Poikkileikkausikkuna – Asetukset- Pisteen esitys

Voit määritellä mitä ominaisuuksia haluat ikkunassa esitettävän.

Esitetty taitteiden kaltevuus % ja taitepisteiden Z-koordinaatti.

Taiteviivapoikkileikkaus-ikkunasta löytyvät toiminnot, joilla tehdyn leikkauksen voi siirtää pääikkunaan tai sen voi tallentaa omana poikkileikkaustiedostonaan levylle. Leikkauksen saa myös tulostettua ja siitä voi tarvittaessa laskea esimerkiksi kaltevuuksia ja välimatkoja. Katso tarkemmat ohjeet Maastomallimanuaalin Poikkileikkausikkuna-kohdasta tai Ohjeesta.


Taiteviivapituusleikkaus

Voit näyttää vektoriaineistostasi minkä tahansa viivan, josta ohjelma muodostaa pituusleikkauksen.

Avaa Ikkuna – Taiteviivapituusleikkaus ja osoita esimerkiksi tien keskilinja hiirellä. Huomaa, että pituusleikkauksen pystymittakaava on oletuksena kymmenkertainen vaakamittakaavaan nähden.

Taiteviivapituusleikkaus -ikkunasta löytyvät toiminnot, joilla tehdyn leikkauksen voi siirtää pääikkunaan tai sen voi tallentaa omana pituusleikkaustiedostonaan levylle. Leikkauksen saa myös tulostettua ja siitä voi tarvittaessa laskea esimerkiksi kaltevuuksia ja välimatkoja. Katso tarkemmat ohjeet Maastomallimanuaalin Pituusleikkausikkuna-kohdasta tai Ohjeesta.

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.