Skip to main content
Skip table of contents

6 Laskenta

Laskenta

3D-Win tarjoaa erittäin monipuoliset laskentatoiminnot käyttöösi. Yhteistä kaikille toiminnoille on, että lasketut pisteet tallentuvat aktiiviseen vektorielementtiin, ja laskentatulokset tallentuvat laskennan Calc.txt -nimiseen tulostiedostoon \Tiedostot\3D-System\3D-Win -kansioon.


Pinta-ala

Laskenta – Pinta-ala

Pinta-alan laskennalla voidaan laskea halutun alueen pinta-ala. Laskettavan alueen pisteiden valintaan voidaan käyttää kaikkia hakutapoja. Laskennan tulokset näkyvät suoraan dialogissa ja ne tallentuvat myös laskennan tulostiedostoon Laskenta – Laskentatulokset – Näytä.

Avaa toiminto Laskenta – Pinta-ala ja aseta hakutavaksi Lähin piste. Osoita ruudulta pisteitä, jolloin ruudulle piirtyy viiva rajaten alueen, jota lasketaan samalla, kun syötät pisteitä. Kokeile rajata Mjölnarbacken-nimistä mäkeä ja paina lopuksi Sulje alue.

Helpoiten kyseisen alueen pinta-alan saa laskettua näyttämällä Taiteviiva-hakutavalla aluetta rajaavan viivan.

Paina Kirjoita, jolloin avautuu Editoi teksti -toiminto. Laskettu pinta-ala ilmestyy näkyviin lasketun alueen keskelle. Voit vielä muuttaa tekstin paikkaa tai kokoa ennen tallennusta. Kun painat Tallenna, pinta-ala tallentuu tekstinä aktiiviseen tiedostoon.

Sulje nyt äskeiset toiminnot ja katso Laskenta – Laskentatulokset – Näytä (Ctrl+T). Tiedostossa on ilmoitettu mm. laskennassa käytettyjen pisteiden koordinaatit, kokonaispinta-ala sekä alueen piirin pituus.


Suorakulmainen laskenta

Laskenta – Suorakulmainen

Suorakulmaisella laskennalla voidaan laskea ja tallentaa uusia pisteitä tai laskea olemassa olevien pisteiden sijaintia kahden pisteen muodostaman vertailusuoran suhteen. Tulokset esitetään A-mittana (vaakamatkana suoran pituussuunnassa) ja B-mittana (kohtisuoraan vertailulinjaan nähden). Laskentatulokset tallentuvat myös laskennan tulostiedostoon.

Avaa suorakulmainen laskenta toiminnolla Laskenta – Suorakulmainen ja valitse hakutavaksi Lähin piste. Näytä nyt ruudulta kaksi pistettä muodostamaan vertailusuora. Osoita sitten muutamaa pistettä vertailusuoran ympäriltä, jolloin näiden pisteiden sijainti ilmoitetaan dialogissa mm. A- ja B-mittoina.

A-mitta kasvaa vertailusuoran ensimmäisestä pisteestä toiseen päin (P1 P2) ja B-mitta kasvaa pisteiden muodostamasta suorasta oikealle (positiivinen arvo) ja pienenee vasemmalle (negatiivinen arvo).

Maalaa hiiren kursorilla dialogin A-mitan lukema ja kirjoita kohtaan uusi arvo. Nyt toiminto näyttää ruudulla pisteen uuden kohdan sinisellä ristillä ja dialogiin vaihtuu uudet koordinaatit.

Vaihda myös muita laskentakenttien arvoja. Vaihda T3-kentän arvoksi 272 ja paina lopuksi Tallenna. Uudet lasketut pisteet tallentuvat aktiiviseen tiedostoon annettujen koodien mukaisesti. T2-kentän vapaalla viivanumerolla saat viivan.

AB-mitat -painikkeella saat kirjoitettua A- ja/tai B-mitan arvon tekstinä ruutuun. Pisteen esitys määritellään tekstin koko.

Erikoisasetuksella voit määritellä mitä arvoja esitetään tekstinä.

Painamalla Suorakulmainen laskenta toiminnon Ohje*+Shift näppäintä saat Erikoisasetukset auki.

WriteAB määrittelyllä joko A- tai B- tai molemmat viivan kanssa.

Arvo = 1 A-mitta

Arvo = 2 B-mitta

Arvo = 3 A- ja B-mitta

Sulje toiminto ja katso mitä Laskennan tulostiedostoon (Laskenta – Laskentatulokset - Näytä) on tallentunut. Tulostiedostoon tallentuu kaikki toiminnon näkyvissä olevat laskenta-arvot.

Laskenta – Laskentatulokset – Asetukset voit määritellä laskentatulosten muotoiluun liittyvä asetukset

Tarke-rastilla lasketut arvot tallentuvat pisteelle DXYZ-tarkeominaisuuksiksi, jolloin niitä voidaan tarkastella Tarkemittauksen kautta virhevektoreina.

Ominaisuus-rastilla näkyvät laskentaparametrien arvot tallentuvat lasketulle pisteelle ominaisuustiedoiksi. Saat hyödynnettyä niitä esimerkiksi laittamalla ne näkyviin Pisteen esitys -toiminnon kautta ruudulle tai kirjoitettua Text-muuntimen kautta Exceliin.

Suorakulmainen, Säteittäinen ja Geodeettinen laskenta -toiminnot ovat teknisesti identtisiä, mutta jokainen niistä muistaa antamasi asetukset erikseen.


Parametrien valinta laskentaan

Avaa Suorakulmainen laskenta ja paina A2-mitan vieressä olevaa selauspainiketta , jolloin avautuu Laskentaparametrit.

Valintalistalta voi valita sen laskentaparametrin, minkä avulla uusia pisteitä halutaan määrittää tai laskennan tulostiedostoon halutaan saada arvoja. Kaikki parametrit toiminnossa ovat siis vaihdettavissa ja ohjelma tietää niiden keskinäiset riippuvuudet. Parametrien järjestyksellä listalla ei ole laskennan kannalta merkitystä.

Kaikki-välilehdeltä voi milloin tahansa tarkistaa haluamansa laskenta-arvon, ja vaikka kyseinen parametri ei olisikaan valittuna laskennan XYZ-välilehdelle, päivitetään sen arvo joka hetki tähän listaan.

Osa XYZ-välilehdelle valituista parametreista pysyy harmaana sen merkiksi, että niihin käyttäjä ei voi syöttää omia arvoja, vaan ne ovat laskettuja arvoja.

Rivin perässä näkyy minkä nimiseen ominaisuustietoon lasketut arvot tallentuvat (esim. DXY_13).

Listan ylimpänä on tyhjä rivi, jolla voidaan valita tyhjä kenttä dialogiin ja tulostiedostoon. Voit myös järjestää listan arvot siihen järjestykseen kuin haluat, jolloin niiden arvojen vilkaiseminen laskennan yhteydessä on nopeaa.

Sama parametrien valinta ja Kaikki-välilehti on useissa eri laskennoissa, ja se toimii aina samalla tavalla. Vain listoissa olevat parametrit vaihtelevat eri laskentojen välillä. Katso parametrien tarkemmat selitykset Ohje-painikkeella.


Sisäinen nelilaskin

Kaikissa laskennan ja monissa muissa numeraalisissa syöttökentissä toimii normaali nelilaskintoiminto. Kun olet antanut tai näyttänyt pisteen ja saanut esimerkiksi A-mitan, voit lisätä siihen 2 metriä laittamalla nykyisen arvon perään +2. Ruudulla pisteen risti liikkuu ja koordinaatit päivittyvät heti, mutta itse kentän arvo päivittyy vasta, kun siirrät kursorin johonkin toiseen kenttään. Käytettävissäsi on +, -, * ja / -merkit (plus, miinus, kerto ja jako), kuitenkin vain yksi operaatio kerrallaan.

Suorakulmainen laskenta (+2 A-mitta)

Editoi pisteryhmä (-10.5 Z-koordinaatti)


Suoran ja kaaren leikkaus

Laskenta – Leikkaukset

Suorien ja kaarien leikkauspisteiden laskenta. Ensimmäisellä sivulla lasketaan kahden suoran leikkauspiste, toisella sivulla suoran ja kaaren leikkauspisteet ja kolmannella sivulla kahden kaaren leikkauspisteet.

Avaa toiminto Laskenta – Leikkaukset ja valitse Suora-kaari -välilehti, jolla voidaan laskea suoran ja kaaren leikkauspisteiden koordinaatteja.

Osoita hakutavalla Lähin piste ruudulta kaksi pistettä, jotka automaattisesti muodostavat suoran.

Valitse Kaari-alasvetovalikosta kaaren määritystavaksi Ympyrä, säde.

Osoita tämän jälkeen vielä yksi piste kaaren keskipisteeksi ja toinen kaaren kehäpisteeksi.

Voit kirjoittaa suoraan Säde-kenttään haluamasi arvon myös keskipisteen antamisen jälkeen.

Ruudulle piirtyy suora ja ympyrä, ja näiden leikkauspisteessä näkyy laskettu Piste 1 sinisellä ristillä. Elementtien toisen leikkauskohdan saa näkyviin ja valittua siirtämällä valinnan kohtaan Piste 2.

Suoraa voi vielä kiertää tai siirtää yhdensuuntaisesti ennen tallennusta antamalla arvot kohtaan Suora.

Jos haluat suoran tietyllä suunnalla, anna P1 ja P2 samaan lähtöpisteeseen ja sen jälkeen anna Kierto-kenttään haluamasi suunta.


Eromitat

Laskenta – Eromitat

Kahden pisteen välisten eromittojen laskenta. Näytettyäsi kaksi pistettä saat niiden välisen:

  • koordinaattieron

  • vaaka- ja vinomatkan

  • pisteiden välisen suunnan

  • pisteiden välisen kaltevuuden, esitysmuoto valittavissa valintalistasta

Toiminto on juokseva, eli aina kahta viimeksi osoitettua pistettä verrataan toisiinsa. Ruutuun piirretään viiva osoittamaan laskettua matkaa. Voit myös lukita pisteen P1 kohdassa Vakio piste 1, jolloin vertailut tehdään aina tähän pisteeseen nähden viuhkamaisesti.

Tallenna-painikkeella viimeksi mitattu matka tallennetaan laskennan tulostiedostoon. Tallennettu matka jää viivana ruutuun, kunnes toiminto suljetaan. Kun toiminto suljetaan, lasketaan myös kaikkien tallennettujen matkojen summa tulostiedostoon.

Jos Automaattitallennus-rasti on valittuna, tallennetaan kaikki lasketut matkat tulostiedostoon automaattisesti.

Tarke-rasti tallentaa eromitat tarkeominaisuuksiksi alkuperäisille pisteille. Tarkenuolet piirtyvät sen jälkeen tarkemittausten asetusten mukaan.


Koordinaattijärjestelmä

Laskenta – Muunnokset – Koordinaattijärjestelmä

Toiminnolla voit muuttaa aineistojen koordinaattijärjestelmiä KKJ:n, EUREF-FIN GK:n ja UTM:n välillä sekä tehdä kaistanvaihtoja näiden järjestelmien sisällä.

Oletuksena koordinaattijärjestelmissä näytetään kaikki käytettävissä olevat koordinaattijärjestelmät. Tarpeettomat kansalliset järjestelmät voidaan poistaa ohjelman käynnistysasteuksissa Asetukset – Ohjelman käynnistys.

Mukana on myös WGS-84 -koordinaattijärjestelmä, jonka tulokset annetaan vain maantieteellisinä koordinaatteina (pituus- ja leveyspiiri asteina).

Listoilta löytyvät tasokoordinaattijärjestelmät kaistoineen:

  • KKJ0-KKJ5

  • GK19-GK31 EUREF-FIN

  • TM33-TM37

  • TM35FIN

  • EUREF/WGS84

  • Mercator/WGS84

Tunnista-painikkeella voidaan yrittää tunnistaa aktiivisen tiedoston koordinaattijärjestelmä itäkoordinaatin avulla. Toiminto tunnistaa WGS84-, TM35-, KKJ- ja GK-järjestelmän kaistoineen ja valitsee sen suoraan Mistä-kohtaan.

Muut vaativammat muunnokset (esimerkiksi kuntakohtaiset tai korkeusmuunnokset) voi tarvittaessa tehdä toiminnolla Laskenta – Muunnokset – Koordinaattilaskenta. Tämä toiminto mahdollistaa myös yksittäisten pisteiden muuntamisen toiseen järjestelmään tai tulosten kirjoituksen laskennan tulostiedostoon.


Muunna XY

Laskenta – Muunnokset – Muunna XY

Käännä XY toiminnolla voidaan kääntää X- ja Y-koordinaatit, mikäli luettu aineisto on matemaattisessa koordinaatistossa. Toiminto kääntää myös symbolien ja tekstien kulmat.

mm->m / m->mm Millimetrinen dwg-kuva saadaan muunnettua metriseksi tai vastaavasti toisinpäin.

X, Y, Z Koordinaatteihin voidaan lisätä tai vähentää haluttu arvo.

Toiminto voidaan kohdistaa vain aktiiviseen tiedostoon tai kaikkiin elementtilistan tiedostoihin.


Laskentatulokset

Laskenta – Laskentatulokset – Näytä

Useimmat laskentatoiminnot tallentavat laskentatulokset automaattisesti laskennan tulostiedostoon Calc.txt. Tämän tulostiedoston ulkoasu on vapaasti muokattavissa.

Laskentatulosten asetukset löytyvät toiminnolla Laskenta – Laskentatulokset – Asetukset.

Näillä asetuksilla määrätään, mitä koodikenttiä tuloksissa näytetään, ja kuinka koordinaatit esitetään.

Viereisessä kuvassa on esitetty eräät tyypilliset asetukset, jolloin T3- ja T4-kenttä tulostuvat 8 merkkiä leveänä sarakkeena ja XYZ-koordinaatit tulostuvat 14 merkin sarakkeina.

Saat suoritettujen laskentojen tulokset listauksena toiminnolla Laskenta – Laskentatulokset – Näytä (Ctrl+T). Huomaa, että tulokset tallennetaan laskennan tulostiedostoon vasta, kun suljet kyseisen laskentadialogin.

Yksittäisen laskentatoiminnon tulokset voi katsoa myös painamalla Shift+Sulje. Tämä näyttää kyseisen toiminnon siihen mennessä keräämät tulokset.

Tulostiedosto Calc.txt nollautuu aina ohjelman käynnistyessä. Muista tallentaa tiedosto toisella nimellä, jos haluat tulosten säilyvän. Voit tyhjentää tulostiedoston tarvittaessa kesken istunnon toiminnolla Laskenta – Laskentatulokset – Tyhjennä.


JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.