Skip to main content
Skip table of contents

5 Editointi

Editointi

Ohjelmassa on käytössä monipuoliset toiminnot pisteiden, pistejoukkojen ja viivojen editointiin. Kun teet korjauksia tai muutoksia aineistoihin, valvoo ohjelma ennen tiedoston poistamista ruudulta, että muutokset tulevat tallennetuksi levylle. Kun yrität sulkea ohjelman tai poistaa editoidun tiedoston, kysytään halutaanko muutokset tallentaa. Tallentamisen voi tietysti suorittaa milloin vain.

Voit editoida kaikkien elementtilistassa olevien tiedostojen pisteitä ja viivoja aktivoimatta editoitavaa tiedostoa. Uudet pisteet, tekstit ja viivat tallentuvat kuitenkin aina vain aktiiviseen tiedostoon.


Kumoa ja tee uudelleen

Kumoa-toiminnolla voidaan perua edellinen muutos. Kumoaminen tallentaa muistiinsa joko pelkän editoidun kohteen (piste, viiva, kairaus, kolmio tms.) tai isommissa toiminnoissa koko tiedoston. Koko tiedoston tallentamisessa käytetään Tiedosto-asetuksissa annettua pisterajaa. Kun Kumoa-lista tulee täyteen, poistetaan vanhimmat operaatiot listasta. Kumoamisen mahdollisuus ei kuitenkaan korvaa välitallennusta. Tallenna työsi säännöllisin välein työn edistyessä.

Tee uudelleen -toiminnolla voidaan tehty kumoaminen perua.

Minkä tahansa muutetun tiedoston poistaminen elementtilistasta nollaa kumoa-listan. Samoin jos editoitavien pisteiden määrä ylittää asetuksissa olevan rajan ja editointi silti hyväksytään, kumoa-lista tyhjenee eikä kumoamista voi enää suorittaa. Kumoamista ei voi suorittaa kaikille toiminnoille. Tällaisia ovat mm. Ryhmän kerääminen, asetusten muuttaminen tai tietyt tiedosto-operaatiot (tuhoaminen, tiedostojen yhdistäminen).

Kumoa ja Tee uudelleen -toimintopainikkeet ovat työkalurivillä ja niiden vihjetekstit näyttävät viisi viimeistä operaatiota yleisellä tasolla (esim. Editoi viiva, Lisää piste). Myös normaalit pikanäppäimet Ctrl+Z (Kumoa) ja Ctrl+Y (Tee uudelleen) toimivat.


Editointi-ikkunat

Kaikissa Editointi-toiminnoissa on ylhäällä ensin koodi (T3) ja kooditiedoston mukainen kohteen kuvaus. Sen alapuolella ovat oletuksena pintatunnus (T1), viivanumero (T2) ja pisteen tunnus (T4). Kentissä toimivat vihjetekstit, jotka näyttävät kentän nimen, arvon ja selityksen, kun hiiren vie niiden päälle. Selauspainikkeet kenttien vieressä avaavat koodilistan hakua varten. Kun painat kentän T1 tai T3 Selaus-painiketta, pääset valitsemaan ko. kentän koodeja listasta. Jos painat Shift+Selaus, saat näkyviin vain aktiivisessa elementissä käytössä olevat koodit tai pinnat. Painikkeella on erityinen toiminto kentille T2 ja T4. T2-kenttään saat joko tyhjän kentän tai ensimmäisen vapaan viivanumeron ja T4-kenttään saat joko tyhjän kentän tai ensimmäisen vapaan pistenumeron.

Editointi-ikkunoiden oikeassa alakulmassa on kenttä, joka kertoo sillä hetkellä käytössä olevan pisteen käsittelytilan. Editoinneissa on käytössä seuraavat tilat:

Siirrä - voit siirtää editoitavaa kohdetta hiirellä.

Kierrä - voit kiertää editoitavaa kohdetta hiirellä.

Lisää - lisää kohteeseen pisteitä (viivat, profiilit).

Siirto - muuttaa kohteen sivusiirtoa (tekstit).

  • muuttaa kaaren tai ympyrän sädettä (viivat).

Koodi - hakee kohteelle uuden koodin tai ominaisuuksia.

Mittaus - laskee mittausarvoja (tekstit).

Kentän vieressä on X-painike, joka palauttaa toiminnon perustilaan.

Toiminnot voi jäädyttää tilapäisesti painamalla Alt+X, jolloin dialogia ei tarvitse sulkea.

Kenttä, jonka arvoon valittu toiminto vaikuttaa, maalataan siniseksi. Voit antaa kenttään haluamasi arvon ja painaa Tallenna. Useimmissa toiminnoissa voit antaa arvon myös hiirellä näyttämällä. Hiirtä voi liu’uttaa pitämällä Shift-näppäintä pohjassa samalla kun vetää hiirellä esimerkiksi Siirrä-toiminnossa.


Ominaisuudet

Data-välilehden ominaisuuslista näyttää ominaisuudet. Ominaisuuksien arvot näytetään omassa sarakkeessa ja hiiren vieminen ominaisuuden päälle tuo esiin vihjetekstin, joka näyttää ominaisuuden tunnuksen ja arvon kokonaisuudessaan.

Ylhäällä kentissä näytettäviä ominaisuuksia (T1-T4) ei enää listassa toisteta.

Kooditiedostossa määriteltyjen ominaisuuksien nimen edessä on kaksoispiste. Ominaisuuden lisääminen, editoiminen, poistaminen ja näyttäminen toimivat tämän välilehden alareunan painikkeilla.


Pisteen tiedot

Editointi – Pisteet – Tiedot

Voit tarkastella pisteen tietoja avaamalla toiminto Editointi – Pisteet – Tiedot.

Valitse hakutapa Lähin piste ja osoita pistettä ruudulla. Nyt kursoria lähinnä olevan pisteen tunnuskenttien ja koordinaattien tiedot ilmestyvät dialogiin XYZ-välilehdelle. Huomaa, että toiminto antaa tietoja myös viivoissa olevista pisteistä. Kun osoitat jotain muuta pistettä, tiedot vaihtuvat. Dialogin oikeassa reunassa on lisävaihtoehdot Pieni ja Auto. Rastittamalla Pieni avautuu dialogista pienempi versio seuraavan kerran, kun dialogi avataan. Rastittamalla Auto avautuu dialogi automaattisesti aina, kun jotain pistettä osoitetaan.


Näytä

Näyttää valitun ominaisuuden liitetiedoston. Kuvatiedostot näytetään liitetiedostoikkunassa ja muut tiedostot päätteen mukaisessa ohjelmassa (esimerkiksi Excel, PDF-Reader). Shift-näppäimen kanssa kaikki tämän pisteen liiteominaisuudet näytetään liitetiedostoikkunassa.


Aktiivinen kohde

Editointi – Aktiivinen kohde (Ctrl+E)

Toiminto valitsee aktiivisena olevan kohteen editointidialogin automaattisesti. Jos olet esimerkiksi osoittanut viivasta ja painat Ctrl+E aukeaa toiminto Editoi viivaa automaattisesti. Toimii pisteille, viivoille (alueille) ja teksteille.


Lisää

Editointi – Lisää kohteita

Nopein tapa lisätä uusia kohteita on käyttää toimintoa Lisää kohteita. Toiminnossa on omat välilehtensä pisteiden, viivojen, ympyröiden ja tekstien lisäämiseen. Jokainen välilehti muistaa sille viimeksi annetut koodit.

Piste-välilehdellä voit osoittaa pisteen hakutavalla Hiiri, Hiiri XY tai Lähin piste tai antaa koordinaatit käsin. Anna tunnukset ja paina Tallenna, jolloin piste tallentuu oletuksena Aktiiviseen elementtiin. Jos poistat Aktiivinen-rastin, voit valita tai vaihtaa listasta minkä tahansa elementtilistassa olevan tiedoston, johon uudet pisteet tallennetaan. Auto-rastin ollessa päällä ei Tallenna-painiketta tarvitse painaa, vaan uudet pisteet tallentuvat automaattisesti jokaisen hiiren painalluksen jälkeen.

Viiva-välilehdellä tehdään viivan lisäys kuten edellä. Huomaa, että ennen tallennusta olevia viivan pisteitä ei voi poistaa Kumoa-toiminnolla, vaan ne tule poistaa Taakse-painikkeella. Shift+Taakse poistaa koko osoitetun viivan.

Osoitettaessa jo olemassa olevia pisteitä hakutavalla Lähin piste ne oletuksena kopioidaan viivaan. Korvaa pisteet asetuksella alkuperäinen piste poistetaan.

Kun viiva on kokonaan osoitettu, paina Tallenna-painiketta. Viivan voi sulkea alkupisteeseen painamalla Sulje viiva -painiketta. Sulje viiva myös tallentaa viivan automaattisesti. Viivan koodin mukainen symboliikka ilmestyy ruutuun vasta tallennettuasi viivan. Viivan lisäyksessä ei voi käyttää Auto-toimintoa tallentamiseen.

Teksti-välilehdellä voit antaa haluamasi Tekstin, Koon, Värin ja T-kohdassa suunnan, johon teksti kirjoitetaan (100=vaakataso). Tekstin suunnan voi myös osoittaa antamalla sille toisen pisteen (2 pistettä -rasti)

Teksti-välilehdellä voi käyttää Auto-toimintoa Tallenna-painikkeen sijaan. Merkit-painikkeella saa käyttöönsä tarvittavat erikoismerkit; % jne.


Pisteen editointi

Editointi – Pisteet – Editoi

Tyhjennä ensin kaikki tiedostot toiminnolla Tiedosto – Tyhjennä – Kaikki.

Tee sen jälkeen uusi tiedosto toiminnolla Tiedosto – Uusi ja anna tiedostolle haluamasi nimi.

Lisää tähän uuteen tiedostoon pisteitä edellä kuvatulla toiminnolla Editointi – Lisää kohteita. Valitse Piste- välilehti, lisää T3-kenttään koodi 232 (Liikennevalopylväs), valitse hakutavaksi Hiiri ja paina ruudulla parista kohtaa, jolloin ruudulle ilmestyy pisteitä.

Tee lisäksi vähintään viiden pisteen taiteviiva Viiva-välilehdellä ja anna T3-kentän koodiksi 120 (Tien reuna).

Sulje edellinen toiminto ja avaa toiminto Editointi – Pisteet – Editoi ja vaihda hakutavaksi Lähin piste.

Poista-painike poistaa aktiivisen pisteen.

Uusi-painikkeella voi tässä dialogissa luoda uuden pisteen aktiiviseen tiedostoon.

Näytä jotain ruudun hajapistettä hiirellä, jolloin pisteen tiedot ilmestyvät dialogiin. Anna T3-kenttään arvo 272 (Huomattava lehtipuu) ja paina Tallenna, jolloin pisteen symboli vaihtuu. Pisteen paikkaa voi myös siirtää antamalla sille käsin uudet koordinaatit tai osoittamalla hiirellä uusi paikka Siirrä -toiminnolla.

Voit siirtää aktiivista pistettä valitsemalla Siirrä-painikkeen.

Komento näkyy punaisena toiminnon alareunassa.

Valitsemalla hakutavaksi hiiri+Shift voit siirtää pistettä haluamaasi paikkaan. Pisteen korkeus pysyy samana.


Pisteryhmän editointi

Editointi – Pisteet – Ryhmä (Ctrl+G)

Pisteryhmän editoinnilla voidaan muuttaa usean hajapisteen, viivapisteen tai viivan tietoja yhdellä kertaa. Muutos voi kohdistua yhteen tai useampaan tunnuskenttään samanaikaisesti. Voit siis esimerkiksi vaihtaa pisteille koodin ja pintatunnuksen samalla kertaa. Voit myös muuttaa pisteryhmän koordinaatteja, esim. laskea pisteiden korkeutta Z-arvolla.

Avaa Pernaja.xy.tdw (Ctrl+Alt+O).

Valitse hakutavaksi Koodit ja ominaisuudet (Ctrl+F). Anna T3-kentän arvoksi 214 (Lehtipuurivi). Suorita ja pisteryhmässä on 14 pistettä, koodilla 214.

Avaa nyt toiminto Editointi – Pisteet – Ryhmä ja aseta T3-kentän arvoksi 215 (Havupuurivi). Kun painat Suorita, ryhmässä olevien pisteiden koodiksi vaihdetaan 215.

Voit tuhota ryhmässä olevat pisteet kerralla painamalla Poista tai näppäimistön Delete-näppäintä. Ennen pisteiden poistamista kysytään varmistus näyttämällä tuhottavien pisteiden määrä

Koordinaatteja voi korjailla antamalla kenttään suoraan halutun arvon (esimerkiksi Z-arvoksi 90.00) tai käyttämällä operaatioita +, -,* ja /.

+100 lisää arvoon sata tai /1000 jakaa arvon tuhannella. Negatiivinen vakioarvo annetaan lainausmerkeissä "-1.5".

Suorita-toiminto vähentää jokaisella painalluksella esimerkkitapauksessa -0.15m valitun pisteryhmän korkeutta.


Poimi pisteryhmä

Editointi – Poimi pisteryhmä

Poimi pisteryhmä -toiminnolla voidaan kopioida ryhmässä olevia pisteitä uuteen tiedostoon, aktiiviseen elementtiin tai halutulla formaatilla kirjoitettavaan tiedostoon.

Nollaa taas aluksi ryhmä ja poimi satunnaisia pisteitä ryhmään hakutavalla Lähin piste. Avaa toiminto Editointi – Poimi pisteryhmä. Toiminnon yläpalkissa näkyy suluissa ryhmässä olevien pisteiden lukumäärä.

Valitut pisteet voi nyt tallentaa Uuteen elementtiin, jolloin elementtilistaan luodaan uusi tiedosto, kysytään sille nimi ja kopioidaan pisteet sinne.

Aktiivinen elementti -vaihtoehto kopioi pisteet olemassa olevaan aktiiviseen tiedostoon elementtilistalla.

Voit myös tallentaa suoraan tiedostoon valitsemalla Tiedostoon. Tällöin ohjelma kysyy uudelle tiedostolle nimeä ja poimitut pisteet tallentuvat alasvetovalikosta valitulla formaatilla. Toiminto ei tee elementtilistaan uutta tiedostoa, vaan tallentaa tiedoston suoraan levylle.


Viivan lisäys ja editointi

Editointi – Viivat – Editoi

Ohjelmassa on kaksi tapaa lisätä viiva. Edellä esitellyssä Lisää Kohteita -toiminnossa voit syöttää viivan koordinaatit myös käsin. Editoi viiva -toiminnossa käytetään ruudussa olevia pisteitä tai sijainti valitaan vapaasti näyttämällä ruudusta hiirellä.

Avaa toiminto Editointi – Viivat – Editoi, paina Uusi (huomaa, että Osio-välilehti aktivoituu automaattisesti) ja aseta hakutavaksi Hiiri. Lisää pisteitä ja anna koodiksi 120 (Tien reuna). Jos haluat poistaa viimeisen lisäämäsi pisteen, voit peruuttaa Kumoa-toiminnolla (Ctrl+Z). Kun painat Tallenna, jää piirtämäsi viiva ruudulle.

Voit yhdistää hajapisteitä viivaksi valitsemalla hakutavaksi Lähin piste. Näytä viivan alkupiste ja seuraavat haluamassasi järjestyksessä.

Korvaa pisteet -asetuksella alkuperäinen piste poistetaan. Uudesta viivapisteestä tulee automaattisesti aktiivinen piste.

Sulje viiva saat viivan sulkeutumaan alkupisteeseen.

Editoi viivaa toiminto valittuna, näytä äsken lisätty viiva, jolloin sen väri muuttuu siniseksi editoinnin merkiksi. Viivasta näytetään kulkusuunta nuolella, aktiivinen viivan osio violetilla ja aktiivinen piste (esimerkiksi pisteen poistossa) isolla ympyrällä. Lisäksi viivan alku- ja loppupiste osoitetaan poikkiviivalla.

Aseta T3-kenttään arvoksi 123 ja paina Tallenna, jolloin viivan ulkoasu muuttuu.

Poista-painike dialogin oikeassa reunassa poistaa koko näytetyn uuden viivan ja voit aloittaa sen tekemisen alusta. Sitä voidaan käyttää myös editoitavana olevan viivan poistamiseen.

Käännä-painike kääntää viivan kulkusuunnan päinvastaiseksi. Tämä ei vaikuta viivan pisteiden numerointiin tai koodaukseen.

Sulje viiva yhdistää alku- ja loppupisteen. Jos haluat muodostaa alueen, rastita Viiva-välilehden Alue-kohta. Pinta-ala tulee näkyviin kohdan oikealle puolelle.

Viiva-välilehdellä olevalla Hajota-painikkeella voi muuttaa viivan hajapisteiksi. Huomaa, että viiva ei muutu hajapisteeksi, vaikka vaihdat T2=0. Liitä-painikkeella saat liitettyä kaksi viivaa yhteen.

Korkeus-painikkeella voit antaa viivalle vakiokorkeuden tai korkeusmuutoksen alkuperäiseen arvoon esim. +2.100

Aktivoi viiva ja valitse Osio-välilehti.

Edellinen ja Seuraava -painikkeet siirtävät aktiivista viivaosiota taakse- tai eteenpäin. Shift-näppäimen kanssa siirrytään viivan ensimmäiseen tai viimeiseen pisteeseen.

Katkaise-painikkeella viiva katkaistaan näyttämästäsi kohdasta, eli viivasta poistetaan osoittamasi (violetti) viivan osa. Viivan kenttiä ja ominaisuuksia ei vaihdeta viivan alkuosan osalta. Loppuosa viivasta saa uuden viivanumeron muiden koodien pysyessä samana.

Shift+Katkaise ei poista väliä vaan viiva katkaistaan näytetyn pisteen kohdalta.

Puolita-painikkeella aktiivisen osion puoliväliin luodaan uusi piste, korkeus interpoloidaan.

Lisää-painike aktivoi pisteen lisäyksen. Seuraavat hiiren klikkaukset lisäävät uusia pisteitä viivan aktiivisen osioon tai viivan päihin. Osoitettaessa jo olemassa olevia pisteitä hakutavalla Lähin piste kopioidaan ne oletuksena viivaan.

Osio-välilehden Poista-painike poistaa aktiivisen pisteen. Shift+Poista poistaa pisteen viivasta mutta jättää sen jäljelle hajapisteenä tiedostoon. Jos poistettava piste on kaaren alku- tai loppupiste, poistetaan koko kaari. Jos piste kuuluu ympyrään, poistetaan koko ympyrä.


Kaaren lisäys ja editointi

Editointi – Viivat – Editoi.

Editoi viivaa-toiminnolla voidaan lisätä aktiiviseen viivan osioon kaaria. Kaari voidaan tehdä myös pisteen lisäyksen yhteydessä lisäämällä viivaan ensin tarvittavat pisteet ja painamalla kaari-painiketta.

Kaaren luontia varten valitse ensin viivan osio, johon kaari halutaan tehdä, sitten listasta haluttu kaarityyppi, ja paina Kaari-painiketta. Kaari, 1.piste esimerkissä.

Yhden pisteen kaaren oletuskoko lasketaan lyhyemmän sivun puolivälin mukaan. Kahden pisteen kaari tangeeraa aina ja toista pistettä siirretään tarvittaessa.

Säde-painike aktivoi sädekentän, jonka jälkeen hiirellä klikkaamalla voidaan osoittaa uusi säde tai antaa arvo kenttään. Muutettaessa yksittäisen kaaren sädettä päätepisteet pysyvät paikallaan. Jos muutetaan viivan osana olevan kaaren sädettä ja Tangetti-rasti on päällä, päätepisteet liikkuvat viivan suuntaisesti.

Kaaren luonti kohdistuu aktiiviseen osioon tai, jos aktiivinen on viivan päätepiste, ensimmäiseen/viimeiseen osioon. Tämä mahdollistaa kaarien luonnin lisättäessä pisteitä viivan alkuun tai loppuun. Tällöin tarvittavat pisteet lisätään viivaan ennen kaaren lisäystä.

image-20241022-060643.png


Tekstien lisäys ja editointi

Editointi – Tekstit – Editoi

Tekstin editoinnilla voidaan editoida olemassa olevia tekstejä tai luoda uusia tekstejä. Editoitava teksti aktivoidaan klikkaamalla sitä hiirellä. Tyhjennä edelliset tiedostot ja avaa Pernaja.xy.tdw. (Ctrl+Alt+O)

Avaa toiminto Editointi – Tekstit – Editoi ja valitse dialogista Uusi. Näytä nyt hiirellä mihin tekstin haluat ja kirjoita tekstikenttään haluamasi teksti.

Voit antaa tekstille haluamasi muotoiluarvot Teksti-välilehdeltä (Koko, Väri, Asemointi).

Tekstin suunnan voi määrittää antamalla suunnan T-kenttään XYZ-välilehdellä.

Suunnan voi osoittaa myös suuntapisteellä (hiiren painallus tai Shift+Hiiri) painamalla ensin Kierrä-painiketta.

Tekstiä voi muokata niin kauan, kunnes painetaan Tallenna, jolloin annettu teksti tallentuu aktiiviseen elementtiin. Kun haluat aloittaa uuden tekstin tekemisen, paina taas Uusi.

Tekstiä voi muokata näyttämällä ruudulla näkyvää tekstiä, jolloin ko. teksti valitaan editoitavaksi. Tekstin väri muuttuu violetiksi ja tekstin kiinnityspiste näytetään vihreällä ristillä. Muuta Koko-kentän arvoksi 4.0 ja paina Tallenna. Siirrä-painikkeella saat siirrettyä tekstin sijaintia.

Tekstejä voi myös lisätä kopioimalla (esimerkiksi Muistiosta) haluttu teksti komennolla Ctrl+C ja liittämällä se dialogin tekstikenttään komennolla Ctrl+V. Monirivisen tekstin saa kirjoitettua painamalla tekstin syöttökentässä Enter rivinvaihdon merkiksi.

Lisätään seuraavaksi raja- ja seinämittoja. Valitse Mittaus-välilehden alasvetovalikosta Matka, ja näytä sen jälkeen rakennuksen kaksi vierekkäistä pistettä. Tarkista, että hakutapana on Lähin piste eikä Hiiri, jotta saat oikeat koordinaatit. Huomaa, että pisteiden näyttöjärjestys määrää tekstin suunnan. Muuta koko ja väri sopivaksi ja paina Tallenna.

Koko talolle saa kerralla seinämitat valitsemalla hakutavaksi Taiteviiva, alasvetovalikosta Matka ja laittamalla rastit kohtiin Automaattitallennus ja Jatkuva. Osoita viivaa ja paina Tallenna. Desimaalien määrä valitaan Desimaalit-kohdassa.

Poista – poistaa valitun tekstin.

Merkit – avaa valintalistan, jossa on oletuksena hyödyllisiä erikoismerkkejä, kuten yksikkötunnuksia. Listaan voi lisätä uusia tarvitsemiaan erikoismerkkejä, vakiotekstejä tai ne voidaan tuoda siihen myös tekstitiedostosta liittämällä.


Tekstiryhmän editointi

Editointi – Tekstit – Ryhmä.

Tekstejä voi myös editoida useita kerralla. Tekstit tulee valita ryhmään, jota editoidaan Tekstiryhmä-toiminnolla.

Työkalut – Hakutapa ja ryhmä, Tekstit toiminnolla voit valita tiedostosta tekstit omaan ryhmään. Aktiiviset (valitut) tekstit ruudulla sinisellä värillä.

Voit muuttaa ryhmän sijaintia, suuntaa, väriä, kokoa, fonttia.

Tekstien suunnan voit määrittää näyttämällä Piste1 (ruksi ruutuun) ja Piste2 näytöllä hiirellä tai antamalla halutun kulmaluvun.

Muutokset vaativat Suorita-toiminnon.

Väriä vaihtaessa tulee pisteryhmä nollata toiminnon jälkeen. Valitut tekstit näkyvät näytöllä sinisenä.


Viivan kopiointi

Editointi – Viivat – Kopioi

Toiminto tekee taiteviivasta kopion sivulle. Alkuperäinen viiva osoitetaan hiirellä ja asetusten mukainen kopio näytetään automaattisesti sen vierellä. Muista toiminnoista poiketen uudelle viivalle annetaan vain mahdollinen pintatunnus ja lajikoodi. Viivanumero on sama kuin alkuperäisellä viivalla ja kopioidut pisteet saavat samat pistenumerot kuin alkuperäiset.

Voit määritellä uudelle taiteviivalle Pinta-tunnuksen ja koodin.

Viiva kopioidaan vasemmalle, oikealle, molemmille puolille, sisäpuolelle tai ulkopuolelle. Jos kopiointi tehdään korkeustasolle ja alkuperäisen viivan pisteiden korkeudet ovat tason molemmin puolin, viivan ensimmäinen piste määrää puolen vasemmalle tai oikealle. Sivusiirrolla nolla tehdään aina vain yksi viiva.

Sisäpuoli ja ulkopuoli toimivat suljettujen viivojen kanssa. Näitä valintoja voi myös käyttää ei-sulkeutuvien viivojen kanssa, mutta kummalle puolelle viivaa kopio syntyy on määrittelemätön.

Ohjelma näyttää ohuemmalla, pinkillä viivalla uuden taiteviivan sijainnin.

Seuraavilla toiminnoilla voit määritellä uuden taiteviivan sijainnin suhteessa alkuperäiseen taiteviivaan.

Sivumitta ja kaltevuus

Sivumitta ja korkeusero

Kaltevuus ja korkeusero

Kaltevuus ja korkeustaso

Valitun toiminnon kentät aktivoituvat ja voit määritellä haluamasi arvot.

Tallenna-näppäimellä uusi taiteviiva tallennetaan aktiiviseen vektoritiedostoon.


Leikkaa Alue

Editointi – Leikkaa alue tai suorakaide

Leikkaa alue -toiminnolla saat leikattua aineiston haluamaltasi kohdalta. Alueen voi näyttää hiirellä tai antamalla jonkin elementtilistassa olevan rajaustiedoston (katso Ohje). Voit leikata vain Aktiivisen elementin tai kaikki vektori- ja rasteritiedostot. Saat leikattua pois näyttämäsi alueen ulko- tai sisäpuolen sekä lisättyä kuvaan rajausviivan.

Leikatut sisäpuoliset alueet voi tallentaa omina tiedostoina joko elementtilistaan tai tallentaa leikkaustiedoston nimiseen alihakemistoon.

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.