Skip to main content
Skip table of contents

3 Asetukset

Asetukset

Pisteen esitys

Asetukset – Pisteen esitys (Ctrl+K)

Pisteen esitystapa määrää, miten pisteet esitetään näytössä ja tulosteissa. Nämä asetukset ovat normaalisti voimassa kaikille tiedostoille, mutta ne voidaan tarvittaessa määrätä myös tiedostokohtaisesti.

Asetukset saa pois päältä ja takaisin päälle pikakuvakkeella.

Ole kuitenkin tarkkana rastien Päällä ja Valitut kanssa, sillä mikäli Päällä ei ole valittuna, eivät asetukset tule voimaan. Samoin Valitut asettaa asetukset päälle vain ryhmän pisteille.

Aseta päälle Pieni risti ja Tunnus (pistenumero). Mikäli muutos ei tapahdu automaattisesti, paina Päivitä-painiketta.

Aseta päälle Z-rasti ja poista Symbolit-rasti. Kuvaan tulee pistenumeron lisäksi korkeus, mutta symbolit ja viivatyypit poistuvat.

Päällä-rasti oikealla kertoo, että asetukset ovat voimassa.

Aktiivinen-rasti kohdistaa asetukset vain aktiiviseen tiedostoon.

Editointi-rasti kohdistaa asetukset vain editoitavaksi valituksi kohteelle.


Ominaisuus

Ominaisuus-kohdassa määritetään mikä tunnuskentistä, ominaisuuksista, makroista tai koordinaateista halutaan piirtyvän.

Kohteet määrää, näytetäänkö halutut asiat vain pisteillä ja/tai viivoilla tai valituilla pisteillä.

Viivat -vaihtoehto tuo viivan tiedot johonkin ruudulla näkyvään kohtaan viivaa, teksti viivan suuntaisena.


Esitysmuoto

Tunnus-rasti lisää kentän tunnuksen mukaan (esimerkiksi T4=121)

Nimi-rasti lisää selitystekstin Pisteen tunnuksille (esimerkiksi Pinta=, Viiva=, Koodi=).

Arvo-rasti lisää numeron sijasta koodin selitystekstin (esimerkiksi Maan pinta, Tien keskilinja).

Rivi-rasti kirjoittaa ominaisuudet peräkkäin, ei allekkain.

Desimaalien määrä vaikuttaa pisteen vieressä näkyviin XYZ-koordinaatteihin.

Koko määrää tekstin koon (positiivinen arvo = paperilla millimetreinä, negatiivinen arvo = metrinen arvo mittakaavan mukaan laskettuna).

Sivusiirto siirtää tekstiä poispäin pisteestä

Asemointi Tekstin asemointi suhteessa pisteeseen.


Piirto

Piirto-välilehdellä valitaan, näytetäänkö aineistojen tekstejä, symboliikkaa tai alueiden värityksiä/rasterointeja. Pisteille voidaan pyytää korostuksena päälle esimerkiksi Iso risti, jotta ne erottuvat aineistosta paremmin. Lisäksi voit muokata Tarkemittauksen ja Kaivoviitteen asetuksia ja valita ovatko ne voimassa.


Viiva

Viiva-välilehdellä saa viivoille viettoviivat tai suuntanuolet sekä mahdolliset kaarien sädeviivat näkyviin.

Viivojen minimileveys, voit määritellä viivojen minimileveyden paperille ja näytölle.


Makrot

Pisteen esityksessä voi pyytää makroilla näkyviin aineistosta laskettuja tai haettuja arvoja. Arvot voivat olla esimerkiksi viivojen pituudet, viivan pisteiden väliset matkat tai kaltevuudet, kohteiden värit tai koot. Esitysmuoto (desimaalit, asteet/goonit) ovat helposti määritettävissä. Lisätietoja Wiki-sivustolla ja Ohjeessa.


Ikkunan asetukset

Asetukset – Ikkuna

Ikkunan yleistä ulkoasua ja ruudulle piirrettävien kohteiden näyttöasetuksia voi määrittää toiminnolla Asetukset – Ikkuna.

Taustaväri määrää pääikkunan taustan värin, ja sitä voi muuttaa selauspainikkeella. Muissa ikkunoissa (esim. poikkileikkaus) on vastaava asetus. Pikatoiminnolla F12 voit lennosta vaihtaa valkoisen taustavärin mustaksi tai päinvastoin. Tulosteet tulevat kuitenkin aina valkoiselle pohjalle riippumatta näytön taustaväristä.

Symbolin kerroin ja Tekstin kerroin muuttaa ruudulla näytettävien symbolien tai tekstien kokoa skaalaamalla kohteita kertoimien osoittaman määrän. Tämä asetus ei kuitenkaan vaikuta paperille tulostuviin kokoihin.

Aseta Symbolin ja Tekstin kertoimeksi 2.0 ja paina Päivitä. Nyt ruudulla olevat symbolit ja tekstit suurenevat kaksinkertaisiksi. Arvo voi olla myös esimerkiksi 0.5, jolloin kohteita pienennetään. Aseta arvoksi itsellesi sopiva arvo.

Ruudun mittajanalla helpotetaan etäisyyksien arviointia ruudulla. Janan pituus skaalautuu automaattisesti ruudun zoomauksen mukaiseksi, mutta sen paikan voi vaihtaa dialogista. Mittajana ei tulostu paperille, mutta sen voi liittää otsikkotauluun (ks. 7.2).

Koordinaattiristeillä saadaan ruudulle ja tulosteisiin piirtymään koordinaattiristit. Näiden väliä ja kokoa voidaan säätää dialogin kohdissa Ristiväli ja Ristikoko. Ristiväli määritetään metreissä maastossa ja ristikoko millimetreinä ruudulla. Ristikoon arvolla nolla saadaan aikaan koordinaattiruudukko. Yksittäisiä koordinaattiristejä XY-arvoineen saa kuvaan toiminnolla Editointi – Tekstit – Koordinaattiristit.

XYZ-symboli näyttää koordinaattiakseleiden suunnat, jotka helpottavat kuvan suunnan hahmottamista 3D-näkymässä.


Zoomaus

Zoomaustoiminnoilla hallitaan aineiston katselua näytöllä. Zoomaus-valikon kolme ensimmäistä kohtaa määräävät käytettävän piirtotavan ja loput mahdollistavat aineiston suurentamisen ja katselukulman vaihtamisen eri tavoilla. Oletuspiirtotapana on Näyttö ja oletus-zoomaustapana on Kulmat.

Aineiston Zoomausta ja siirtoa näytöllä voi suorittaa usealla eri tavalla:

Hiirellä ja sen rullalla

Valikkotoiminnoilla

Työkalurivin painikkeilla

Näppäimistöltä

Hiiren oikean näppäimen pikavalikosta

Alla on muutamia esimerkkejä zoomauksesta ja siirrosta, tarkempia ohjeita löytyy Ohje-toiminnolla.

Hiiren 1. näppäimen oletustoiminnoksi voi valita Zoomaus-valikosta Kulmat tai Siirrä. Kuvassa Kulmat oletuksena.

Laatikkozoomaus

Hiiren oletustoiminto on Kulmat, pidä hiiren 1. painike alhaalla ja vedä hiirellä (vähintään 1 cm x 1 cm) laatikko. Kun vapautat hiiren painikkeen, laatikon sisältämä alue zoomataan ruutuun.

Siirto

Voit siirtää kuvaa näytöllä painamalla Ctrl-näppäintä ja hiiren 1. painiketta samanaikaisesti ja liikuttamalla hiirtä. Zoomauksen kerroin ei muutu.

Toinen tapa on pitää hiiren rullapainiketta pohjassa ja liikuttaa hiirtä.

Kuvaa voi siirtää myös nuolinäppäimillä.

Valitsemalla Zoomaus-valikosta hiiren oletustoiminnoksi Siirrä, kuvaa voi liikuttaa pitämällä hiiren 1. näppäin pohjassa tai painamlla hiiren rullaa.

Rullahiiri

Rullahiirellä voi rullaa pyörittämällä pienentää tai suurentaa kuvaa, jolloin hiiren sijainti määrittää kuvan keskipisteen. Kuvaa voi myös siirtää painamalla hiiren rullan alas ja vetämällä haluttuun suuntaan.

Kaikki

Jos kuva häviää kokonaan, tai haluat palauttaa koko kuvan, valitse toiminto Zoomaus – Kaikki tiedostot tai paina työkalurivin painiketta tai paina näppäimistön End -näppäintä.

Edellinen- ja Seuraava-toiminnolla palautetaan edellinen tai seuraava zoomausnäkymä.

Pienennä- ja Suurenna-toiminnoilla (pikanäppäimet Page Down ja Page Up tai + ja - näppäimet) kuvaa voi zoomata kauemmas tai lähemmäs portaittain keskipisteen pysyessä paikallaan.

Zoomaus -valikon alusta löytyy lisäksi kuvan ulkoasua määritteleviä toimintoja:

Vedos Nopea piirto, joka piirtää pisteet ja viivat pelkistetyllä symboliikalla (ei tekstejä lainkaan).

Näyttö Normaali piirto, jossa tekstit ja symbolit ovat ruudulla aina samankokoisina (riippumatta zoomista).

Paperi Esikatselu, joka näyttää kuvan sellaisena kuin se tulee paperille tai kuvatiedostoon, eli kohteet skaalautuvat ja piirtyvät ruudun mittakaavan mukaan.

Jos haluat päivittää ruutua, onnistuu se toiminnolla Zoomaus – Puhtaaksipiirto tai painamalla F5. Yleisesti tehdyt muutokset näkyvät automaattisesti näytöllä. Kuitenkin, jos pisteiden lukumäärä ylittää asetuksissa määritetyn rajan, pitää näkymä päivittää manuaalisesti. Automaattipäivityksen pisteiden lukumäärän voi muuttaa valikosta Asetukset – Tiedostot. Esimerkiksi 500 000 pistettä on normaalisti toimiva lukumäärä.

Zoomaus-valikosta löytyy Työkalupaletti, jossa on yleisesti käytetyt zoomaus-työkalut.


3D-näkymä

Kuvaa voi katsella myös kolmiulotteisesti toiminnolla Zoomaus – 3D-näkymä (Alt+Ins). Pelkkä Insert (Ins) vaihtaa suoraan 3D-näkymän ja XY-näkymän välillä. Määritä vaaka- ja pystykulma, joista haluat kuvaa tarkastella, siirrä valinta kohtaan 2D/3D. 3D-näkymässä kuvaa voi pyörittää painamalla Alt-näppäintä ja sen jälkeen liikuttamalla hiirtä 1. painike alas painettuna.

Oikean reunan nuolinäppäimillä voit kääntää kuvaa Pyöritysaskel-kohdassa määrätyn askeleen verran.

Alareunassa on lisäksi neljä pikavalintaa erilaisille katselusuunnille. Voit vaihtaa halutun nimen ja suunnan esimerkiksi Koillisen tilalle. Aseta ensin halutut katselukulmat ja paina sitten Shift+Koillinen. Ohjelma kysyy näppäimelle nimen ja tallentaa muutokset.

Kun haluat palata takaisin normaaliin kuvaan, valitse XY.

Hyödyllisiä zoomaukseen liittyviä pikanäppäimiä:

  • Alt+End - keskitä kuva aktiiviseen pisteeseen vaihtamatta mittakaavaa.

  • Ctrl+End - zoomaa ruutuun koko aktiivisen tiedoston.

  • Nuolinäppäimet - kuvan siirto haluttuun suuntaan. Siirron suuruus määrätään zoomausasetuksissa.

  • Alt+hiiri - kuvakulman jatkuva siirto 3D-näkymässä.

  • Back - edellinen zoomaus.

Ctrl- ja Shift-näppäimillä voi hidastaa tai nopeuttaa zoomausta esimerkiksi rullahiirellä. Pitämällä Ctrl-näppäintä pohjassa zoomataan hitaammin ja Shift-näppäimellä vastaavasti nopeammin.

Ctrl+Alt+Hiiri (AltGr+Hiiri) - matka ja suunta. Pitämällä hiirtä pohjassa piirtyy näkymään viiva, jolla voi mitata likimääräistä matkaa ja suuntaa.

Zoomaus – Muut -valikon alta löytyy lisää hyödyllisiä näkymätoimintoja:

Taustaväri (F12) – vaihtaa ruudun taustaväriä valkoisen ja mustan kesken.

Mustavalkoinen (Shift+F12) – vaihtaa näkymän mustavalkoiseksi tulosteen parantamiseksi (esim. mustesuihkukirjoittimelle).

Umpinaiset alueet (Ctrl+F12) – värjää alueet tunnistettavuuden parantamiseksi.

3D-näkymän vaihto (Ins) – vaihtaa 3D-näkymän päälle/pois.

Koko näyttö (F11) – suurentaa aktiivisen ikkunan koko näytön kokoiseksi.

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.